Нова акция: демонстранти протестират пред ЦИК (видео)

OFFNews 18 август 2020 в 09:13 6049 4

Нова протестна акция проведоха тази сутрин БОЕЦ и "Изправи се. БГ" на Мая Манолова пред Централната избирателна комисия.

Протестиращите - дошли от блокадата на "Орлов мост" пред сградата на ЦИК - настояваха да присъстват на заседанието ѝ, което започва в 10 ч. Няколко десетките протестиращи скандираха "Оставка!", "Вие сте позор!". Пред входа бе опънат транспарант с надпис "Свобода и справедливост - битката на гражданите".

БОЕЦ излъчваха на живо във Фейсбук. Ето как протече акцията:

Първоначално протестиращите бяха застанали на стъпалата към входа на ЦИК в сградата на бившия Партиен дом, впоследствие отидоха при другия вход. Полиция препречи достъпа им до него и хората останаха на тротоара.

Искам среща с Централната избирателна комисия - каза на униформен, след като се представи с личната си карта председателят на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев.

Ще изчакате - отвърна му полицаят с маска и след като се легитимира в отговор на искане на протестиращи, допълни, че си има ред.

Чакането не продължи дълго. "Имаме въпроси, свързани с дистанционното гласуване, искаме граждански контрол над изборите и не искаме да си говорим с хора, на които плащаме заплатите, през полицията" - възмути се Георгиев. Липсата на директен отговор от ЦИК той коментира така: "Когато една власт започне да си говори с гражданите през МВР и силовите структури, вече не говорим за демокрация, а за диктатура - затова сме по площадите. Оставка!".

"Те се крият като мишки. Няма да ги чакаме. Отиваме на "Орлов мост" и подготвяме следващата изненада №3" - решиха в крайна сметка от протеста и се отправиха към блокадата на пл. "Орлов мост".

Живото излъчване завърши с призив от гласа зад камерата към хората, които са против блокадите: "Всеки, който смята, че блокади, протести, блокиране на конкретни институции, блокиране на конкретни личности, не са правилният начин за протестиране, много молим - искрена е молбата, не е иронична, не влагам грам ирония в това - пишете ни как според вас е правилно да стане. Как според вас е правилно да постигнем това, което може би и вие искате. (...) Отидете на нашата страница и на бележките към БОЕЦ напишете как се прави, какво да направим. Как да стане така, че да се озовете между нас или, ако не е това начинът, да научим кой е начинът."

Вчера подобна акция имаше пред правосъдното министерство.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

18.08 2020 в 14:37

За жалост има малко протестиращи и много лизачи, като Жоро.

3000

2

Жоро Петров

18.08 2020 в 10:10

Тва ли сте протестиращите бе? И си мислите, че представлявате хората... .Кой ви плаща? А кой ще ви употреби и захвърли като парцали после? Ама май вие си ги знаете тия работи. Да земете да се разкарате от кръстовищата, че ще видите в най-скоро време кон боб яде ли...
 
X

Да помогнем на украинските деца!