Национален протест срещу войната по пътищата блокира възлови кръстовища

OFFNews 21 май 2023 в 10:31 1177 2

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес и ще блокира възлови кръстовища в различни градове, съобщи БНР. 

Участниците в него ще блокират възлови кръстовища и невралгични участъци с настояване за предприемане на ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи.

"Искаме, когато има наличие на алкохол, наркотици и грубо нарушение на Закона за движение по пътищата, да се считат за умишлени престъпления. Защото в момента ги гледат като неумишлени престъпления", каза организаторът на протеста Иван Спасов. 

Миналата неделя, 14 май, близки на загинали в катастрофи отново протестираха

В София протестът ще се проведе на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе", където на 8 май на пешеходна пътека загинаха двама души, ударени от автомобил, движещ се с висока скорост. Шофьорът - 18-годишен младеж, е с книжка от февруари. 

От 11 до 11:30 часа протестиращи ще блокират движението по пътя Бургас - Созопол и по пътя София - Варна, в района на Момина чешма при Търговище.

Родители, чиито деца са загинали в катастрофи, ще блокират също в 11 часа движението по пътя Хасково - Димитровград и Тополовград - Елхово.

Ще протестират и жители на Варна, Шумен, Стара Загора и Казанлък.

По-рано тази седмица вътрешният министър Иван Демерджиев представи пред парламента предложения за законодателни промени за по-строги наказания при шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

Предвижда се и въвеждане на по-ниска максимална скорост по автомагистралите, възможност младите водачи да шофират с придружители и намаляване на скоростта в определени райони в градовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

eagle60

21.05 2023 в 22:37

нещо стана - всъщност писах под дръгата новина, а се появи тук. извинения

1005

1

eagle60

21.05 2023 в 22:35

къде е жандармерията - онези с шлемовете, щитовете и ПАЛКИТЕ? МВР-министъра да бъде повикан в НС и да отговаря - защо има вандализъм срещу ЕС! На онзи въшлъо - главатаря на вандалите нали щяха да му искат имунитета по друг повод. Сега има още един


 
X

Да помогнем на украинските деца!