ДБ осъди посещението на руския митрополит Антоний: Подкрепят убийства на жени и деца

Идва без покана и нарушава църковната ни независимост, гневни са демократите

OFFNews 06 декември 2022 в 09:15 2808 4

Антоний
Волоколамския митрополит Антоний на среща с папата.

Демократична България излезе с остра декларация срещу посещението у нас на Волоколамския митрополит Антоний, председател на външния отдел на руската църква.

Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост. Негово Светейшество Неофит е отказал среща с него, посочват от обединението.

Демократите уточняват, че единствено видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили желание да се срещнат с Антоний.

С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване от страна на Българската православна църква на противоканонично издадения от Сръбската църква „томос” по отношение на църквата в Република Северна Македония. Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава Томос за автокефалия на която и да е друга православна църква. Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна църква може да доведе до сериозни дипломатически усложнения не само с останалите православни църкви, но и с гръцката държава. Интересите на България като член на ЕС и НАТО са да поддържаме най-тесни съюзнически и най-близки отношения с нашите съседи и партньори. Междуцърковните отношения са интегрална част от междудържавните отношения и са от особен интерес за Българската държава. Българската православна църква, макар да не е част от светското управление на държавата, тя е неизменна част от нашето лице пред света и ако някой представител на висшия клир заема политически позиции в подкрепа на руската агресия и вероломна война от страна на Русия срещу Украйна, война в която загинаха десетки хиляди невинни украински граждани, а милиони са подложени на нечовешки условия на живот, то такова поведение не може да остане без последствия, се посочва в декларацията на Демократична България.

От дясното обединение припомнят, че в основата на християнството стои мирът, а духовенството като неизменна част от устоите на държавата ни не бива да се поддава на целенасочени провокации като подобни неизяснени посещения, които са в разрез с църковната дипломация.

Демократична България счита това посещение за нарушаване на националната сигурност на страната и за това призоваваме ДАНС да предприеме всички необходими мерки във връзка с посещението у нас на митрополит Антоний, заместник на руския патриарх Кирил, като едновременно с това призоваваме да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелските държави, завършва декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1295

4

AlexT

06.12 2022 в 12:23

Как е , как е другари Радев и путинофилските му поддържници , "български" митрополити ? Продължавате ли да служите с молитви за победа на масовия сатр.. путин !? Подготвяте ли отново България - за руска губерния !? . Този руски палячо НЕ Е поканен от нашия патриарх !? КОЙ и ЗАЩО му е дал виза и изобщо е ДОПУСНАТ на територията на СВОБОДНА България, член на НАТО и ЕС ?? А другари от президентството и външно министеврство ??

-5840

3

Пе* ер асите се изказаха. България е православна, четете Конституцията. Тая финансирана от запад организация забравят къде се намират.

-240

2

редовно четящ

06.12 2022 в 10:57

Да си подбира полите и да се връща на майнушката си! Има начин да му се каже по дипломатичен път!

2550

1

alfakentavur

06.12 2022 в 09:24

Държавата може да спре това изродско посещение.
От самото си зараждане източноправославието е цезаропапизъм - светската власт е над духовната.
Докато при католиците в началото е било обратното - папоцезаризъм - папата е бил с власт над всички крале.