Метеоролозите пак на протест: искат развод с БАН въпреки увещанието да останат

OFFNews 29 август 2018 в 08:09 1948 0

Снимка Министерски съвет

На 13 август Борисов събра спорещите страни и след изясняването на позициите им даде срок, в който да се разберат. Това обаче не се случи - днес работещите в НИМХ отново излизат на протест с искане за излизане на института от БАН.

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология не искат да останат в БАН въпреки преговорите и увещанията.

Днес те отново излизат на протест с настояване да бъдат изведени от Академията на науките.

Институтът, чиято работа е от национално значение, бе оставен да мизерства и в продължение на месеци никой не обръщаше внимание на протестната декларация, публикувана на сайта му. Затова метеоролозите и служителите на НИМХ излязоха на жълтите павета, обявиха, че спират прогнозите за времето от безпаричие и предизвикаха обсъждането на въпроса на най-високо ниво. При премиера Борисов бе свикана среща между страните в конфликта, заедно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и вицепремиера Томислав Дончев. Борисов даде срок, в който страните да опитат да се разберат, а просветният министър заяви готовност да предложи извеждането на НИМХ от структурата на БАН - нещо, което в БАН не искат.

Преговорите обаче не са дали резултат.

"На 29.08.2018 г., сряда, ние, работещите в НИМХ, излизаме отново на протест. Решението ни е категорично – не желаем повече да сме част от БАН - пишат те на сайта на института. - Повече от две седмици "преговори", единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно.

Настояваме Правителството на Република България да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно."

Протестът започва в 9 ч. пред сградата на БАН, до Народното събрание.

От 9:30 ч. те ще демонстрират под прозорците на Министерския съвет, който в 10 ч. ще започне редовното си заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови