Майки на протест: "Децата на България са изчезващ вид" (снимки и видео)

OFFNews 10 декември 2015 в 16:20 4521 2

Майки излязоха на протест в редица градове в страната, за да поискат увеличаване на детските надбавки.

Около 20 майки се събраха пред сградата на парламента, за да поискат по-добри условия през втората година от отглеждането на дете.

„Децата на България, изчезващ вид“, гласеше един от плакатите им.

Те внесоха отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание, президента, парламентарните групи и Министерството на труда и социалната политика.

Сред исканията им са увеличаване на детските надбавки до 60 лева, вместо заложените 37 лева в бюджета за догодина, и получаването им от всички деца, намаляване на периода за изчисляване на обезщетението при бременност и раждане, обвързване на обезщетението за отглеждане на дете с минималната работна. Те настояват още държавата да поеме целия пакет от рехабилитационни грижи за недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.

Родителите обявиха, че всяка година внасят подобни искания до управляващите, които обаче не се вземат под внимание. 

Протестът на майките се проведе в още 18 града в страната, като родители в Благоевград се готвят и за по-мащабна демонстрация и блокиране на пътя София – Кулата в неделя.

Около 40 майки излязоха на протест в Бургас в знак на недоволство от продължаващото неглижиране на техните проблеми. За пореден път те поискаха обезщетението за майчинство да бъде обвързано с минималната работна заплата за страната, а детските надбавки да нямат пряка зависимост за броя на децата и размера на доходите на член от семейството.

„Завишението“ с два лева на надбавките пък определиха като подигравка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!