Quantcast

Майки на протест: "Децата на България са изчезващ вид" (снимки и видео)

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2015 в 16:20 3730 2

Майки излязоха на протест в редица градове в страната, за да поискат увеличаване на детските надбавки.

Около 20 майки се събраха пред сградата на парламента, за да поискат по-добри условия през втората година от отглеждането на дете.

„Децата на България, изчезващ вид“, гласеше един от плакатите им.

Те внесоха отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание, президента, парламентарните групи и Министерството на труда и социалната политика.

Сред исканията им са увеличаване на детските надбавки до 60 лева, вместо заложените 37 лева в бюджета за догодина, и получаването им от всички деца, намаляване на периода за изчисляване на обезщетението при бременност и раждане, обвързване на обезщетението за отглеждане на дете с минималната работна. Те настояват още държавата да поеме целия пакет от рехабилитационни грижи за недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.

Родителите обявиха, че всяка година внасят подобни искания до управляващите, които обаче не се вземат под внимание. 

Протестът на майките се проведе в още 18 града в страната, като родители в Благоевград се готвят и за по-мащабна демонстрация и блокиране на пътя София – Кулата в неделя.

Около 40 майки излязоха на протест в Бургас в знак на недоволство от продължаващото неглижиране на техните проблеми. За пореден път те поискаха обезщетението за майчинство да бъде обвързано с минималната работна заплата за страната, а детските надбавки да нямат пряка зависимост за броя на децата и размера на доходите на член от семейството.

„Завишението“ с два лева на надбавките пък определиха като подигравка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2015 в 19:05

Като искат майките деца - да раждат. Ние не сме им длъжни. С какво вие е длъжна държавата - с нищо, стегнете ги тези гъзове и бачкайте ве, не плачете за помощи. Като не им харесва - да емигрират, 2 милиона родоотстъпници го направиха. И на Нас ни е по-добре така.
В имете на Българската Демокрация - ГЕРБ!!!

10.12 2015 в 17:08

За Баце децата не са важни. Виж магистрали и хъбчета - да. И хуманното отношение към животните също:

"Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" взе решение да отпусне още 6 милиона лв. по схемите за хуманно отношение към свинете и птиците, предаде "Дарик".
Средствата ще бъдат разпределени за доплащане на птицевъди и свиневъди, получили подпомагане за допустим брой птици, свине-майки и свине за угояване през 2015 г.
Общо близо 50 млн. лева са изплатени към момента за 2015 г. - държавна помощ за стопаните за хуманно отношение към птици и свине. Тя е със срок на прилагане до 31 декември 2017 г."

Те 57 милки само за хуманно отношение към животните. А за децата - нищо. Въпрос на приоритет.