Стягат национален протест за повече детски надбавки

Последна промяна на 04 декември 2015 в 08:54 3684 4

Снимка БГНЕС - архив

Национален протест за увеличаване на майчинството и надбавките за деца организират родители във фейсбук. Демонстрациите се планират за 10 декември пред сградите на общините в съответните градове, във Варна на входа на Морската градина, а в столицата - пред парламента. 

Освен тях засега към инициативата са се присъединили от Пловдив, Бургас, Търговище, Русе, Благоевград, Сливен, Пещера, Габрово, Трявна, Плевен, Кюстендил, Самоков, Стара Загора, Чирпан, Сопот и Пазарджик, става ясно от фейсбук страницата на събитието "протест на родителите". Поводът е приемането на бюджета на ДОО, в който няма пари за увеличение на сумите за деца. Протестът ще е от 11 до 14 часа в четвъртък. 

Исканията:  

1. Да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай - те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тези средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.

2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често

3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

5. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

6. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания.Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.

7. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на МРЗ

8. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години - изследвания, логопед, психолог,

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 10:29

Всеки иска пара, никой не иска оправия. Заслужаваме си дережето. То не бяха 20 заплати, сега надбавки........
Някой да излезе срещу корупцията ?

04.12 2015 в 09:53

Още от сега да предупредя: Майки и деца не могат да трогнат Баце. Той е тЪпир ! Протестът е справедлив, но обречен.

04.12 2015 в 09:46

До кога ше има пари за социално слабите

а другите да се оправят ако са над прага на бедноста с 10 лева !?????

04.12 2015 в 09:39

1.Докато учат държавата им плаща 2800лв
2.Да не се борят за увечение на детските надбавка по принцип,а за увеличение и плащане на БЪЛГАРКИТЕ, ЗАЩОТО ТАКА само мангалките печелят.
3.стига с гейевроценности, не сме равни, надбавки за този който работи , а не на мангалите и пишман българите които са напарвили раждането на деца печеливш бизнес.
4.надбавки за работещи родители и учещи деца - всичко друго е скот. и т.н.
защо ли си губя времето като никой няма да го прочете и нищо няма да се промени.