Юристи и граждани на протест срещу "опраскването" на съдебната реформа (снимки)

Последна промяна на 14 декември 2015 в 17:30 7878 13

Снимка Александър Новков

Поредна вечер на протести в подкрепа на "провеждането на действителна съдебна реформа". Този път демонстрациите бяха две - на юристи и на граждани.

Началният час на символичния протест на юристите беше 17:30 часа. Те се събраха пред централния вход на Съдебната палата, а организатор е Съюзът на съдиите в България. Юристите заявяват, че искат да разяснят на гражданите необходимостта от истинска съдебна реформа.

Протестът на гражданите бе с начален час 18:30 и започна пред Министерски съвет. Демонстрацията е в подкрепа на подалия оставка правосъден министър Христо Иванов и исканията му за реформи в съдебната власт.

Хронология на протеста:

19: 30 часа: Протестът приключи. Движението на автомобили край парламента вече е пуснато.

19:20 часа: Демонстрант с мегафон призова "Утре си носете домати, яйца и други зеленчуци". Протестиращите са категорични, че и утре вечерта ще се съберат на протест.  

19:00 часа: Протестът вече е пред Народното събрание. Демонстрантите скандират "Кочина!" и "Искаме реформи".

Снимка: Симона Костадинова

18:46 часа: Демонстрантите потеглят към парламента.

18:37 часа: Протестиращите граждани заявяват, че подкрепят Христо Иванов и наричат здравния министър Петър Москов "карикатура". Причина за думите им е решението му да остане в управлението на страната и да подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, когато от партитата решиха да минат в опозиция.

18:30 часа: Хората, които се бяха събрали пред Съдебната палата, за да подкрепят юристите, вече са пред Министерски съвет.

18:20 часа: Събралите граждани тръгват към Министерски съвет, където за 18:30 часа е насрочен другият протест с искане за съдебна реформа. Юристите остават пред съдебната палата.

Снимка: Александър Новков

18:18 часа: Булевард "Витоша" пред Съдебната палата е блокиран от демонстрантите.

18:09 часа: Хората пред Съдебната палата вече са над 200.

Съдия Боряна Петкова от Софийския административен съд коментира пред OFFNews.bg: „Моето лично мнение е, че съдебният процес в България не е бавен. В повечето случаи съдиите работят бързо и доколкото е възможно качествено, но ако не се управлява добре съдебната система, ако не се даде възможност да се управлява по начина, по който беше замислена - т.е. съдиите да определят дневния ред, няма да може да се случи този бърз и справедлив процес, тъй като няма да доведе до качествени промени в ръководенето и управлението на съдебната система.“ Тя заяви, че не се страхува от нищо и заради това днес е излязла да изрази позицията си.

17:56 часа: Демонстрантите, които до момента бяха тихи, започнаха да скандират "реформа". От адвокатския съвет отчитат като грешка на Христо Иванов, че е започнал реформата с разделянето на ВСС. Според тях има други по-спешни неща, които трябва да се променят.

17:41 часа: Юристите заявяват, че са готови отново да излязат на улицата - в сряда, когато се очаква депутатите да гледат на трето четене промените в Конституцията.

Адвокат Кънчев коментира пред OFFNews.bg: "За децентрализация на прокуратурата би следвало да отпаднат текстовете за методическото ръководство на главния прокурор, което му дава правото да се меси в работата на всеки прокурор, в работата на неговото разследване. Да дава задължителни писмени и устни указания, което считаме, че е абсолютно незаконосъобразно. Считаме, че всеки прокурор, който разследва, би трябвало да има право на вътрешно убеждение и да взима решения според закона и това, което е в рамките на делото, а не според това, което по-висшестоящият прокурор му казва. Това е децентрализацията, която инициатива „Правосъдие за всеки“ прокламира, съдиите предполагам също, а и самите прокурори предполагам просто нямат възможност да си го кажат".

17:30 часа: Демонстрантите са около 100, като от тях около 20 са съдии.


Снимка: Александър Новков

Това не е първата подобна демонстрация.

В петък съдии излязоха на протест срещу орязването на съдебната реформа. Тогава на демонстрацията беше и председателят на ВКС Лозан Панов. Миналата седмица по повод 135-годишнината от създаването на институцията той произнесе реч, която бързо набра популярност в социалните мрежи. „Нека кажем „не“ на страха и да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: „Стига вече толкова!“, каза той.

Недоволството на юристите е предизвикано от промяната в последния момент на разпределението в двете колегии на ВСС, което доведе до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и до оттеглянето на ДСБ в опозиция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2015 в 16:15

"Няма надежда от сън мъртвешки
да можеш свестен човек събуди!
Свестните у нас считат за луди,
подлецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи."

14.12 2015 в 23:32

.

Сърдит съм ви.

Отивам да цъкам +/- в Дневник.

14.12 2015 в 23:04

Алоо, костококите.

Къде сте, бре?

Моля ви, не ме оставяйте без надница !!!

Нормата +/- я докарах, ама коментарите са ми малко .

Ще ме уволнят, ей !!!

14.12 2015 в 22:54

@ смях

Не се мъчи, щом не можеш да четеш между редовете !


14.12 2015 в 22:41

08 тонке! Разбира се, че действам тонке, ходя и на протестите! Даже се образовам извънредно в ненужни за мен в личен план сфери, за да влизам след няколко години в политиката, че не се търпи вече.

14.12 2015 в 21:17

@ Смях,

Вместо да чакаш някой да ти извади кестените от огъня, действай сам !!!

Или си смел на думи ?

14.12 2015 в 20:24

Долу Коалиция Бостан! Долу мутрата Бойко, Долу независимия слуга Цацаров! Долу Доган и бандата поробители!

Маските паднаха народе! Защо спиш! Пак ли трябва да се самозапалват хора за да излезеш!?!!?!?

14.12 2015 в 19:53

Е тва е - досега беше много велик Москов, сега бил карикатура. Друго си е да те застрелят свои в гръб...

14.12 2015 в 19:01

@ hanseatic

ГъзЪ е един и той е ваш'то знаме или фетиш, както ти е удобно и по-ползвателно.
Все ми е тая.
Но да се опитвате да натрапите педерастките си ценности на цял народ , НЯМА ДА СТАНЕ.

КАПИШ, "копеле" ?

14.12 2015 в 18:53

Протестът на гнилите ябълки ме притеснява. Казват всичко ще се оправи, ако съда е ок, обаче какво ще стане като гнилите ябълки получат самостоятелност, не че я нямаха до сега - нищо, само по-лесно ще работят за мафията. Страната до толкова е затънала, че не става вече със съд. Първо трябва да се приложи сила, включително към гнилите ябълки, за да ги е поне страх като вземат подкупи. Силата трябва да доведе страната до нормално положение, където престъпниците са единици или десетки и правосъдната система може да се справи. По митниците ловят цели смени, делили си парите на купчинки. Кого да осъдят, ами те всички вътре. Кои са тези, които протестират, колко дела са решили по телефона и колко по справедливост. Силата се прилага от службите, но в България и службите са оръжие на мафията, значи трябва сила извън държавните органи по линия на Интерпол, Европол, НАТО или самоорганизирани антимафиотски отряди. Някой като Левски трябва да тръгне по страната и да организира антимафиотски комитети.