Юристи и граждани на протест срещу "опраскването" на съдебната реформа (снимки)

Александър Новков, Симона Костадинова 14 декември 2015 в 17:30 9509 13

Снимка Александър Новков

Поредна вечер на протести в подкрепа на "провеждането на действителна съдебна реформа". Този път демонстрациите бяха две - на юристи и на граждани.

Началният час на символичния протест на юристите беше 17:30 часа. Те се събраха пред централния вход на Съдебната палата, а организатор е Съюзът на съдиите в България. Юристите заявяват, че искат да разяснят на гражданите необходимостта от истинска съдебна реформа.

Протестът на гражданите бе с начален час 18:30 и започна пред Министерски съвет. Демонстрацията е в подкрепа на подалия оставка правосъден министър Христо Иванов и исканията му за реформи в съдебната власт.

Хронология на протеста:

19: 30 часа: Протестът приключи. Движението на автомобили край парламента вече е пуснато.

19:20 часа: Демонстрант с мегафон призова "Утре си носете домати, яйца и други зеленчуци". Протестиращите са категорични, че и утре вечерта ще се съберат на протест.  

19:00 часа: Протестът вече е пред Народното събрание. Демонстрантите скандират "Кочина!" и "Искаме реформи".

Снимка: Симона Костадинова

18:46 часа: Демонстрантите потеглят към парламента.

18:37 часа: Протестиращите граждани заявяват, че подкрепят Христо Иванов и наричат здравния министър Петър Москов "карикатура". Причина за думите им е решението му да остане в управлението на страната и да подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, когато от партитата решиха да минат в опозиция.

18:30 часа: Хората, които се бяха събрали пред Съдебната палата, за да подкрепят юристите, вече са пред Министерски съвет.

18:20 часа: Събралите граждани тръгват към Министерски съвет, където за 18:30 часа е насрочен другият протест с искане за съдебна реформа. Юристите остават пред съдебната палата.

Снимка: Александър Новков

18:18 часа: Булевард "Витоша" пред Съдебната палата е блокиран от демонстрантите.

18:09 часа: Хората пред Съдебната палата вече са над 200.

Съдия Боряна Петкова от Софийския административен съд коментира пред OFFNews.bg: „Моето лично мнение е, че съдебният процес в България не е бавен. В повечето случаи съдиите работят бързо и доколкото е възможно качествено, но ако не се управлява добре съдебната система, ако не се даде възможност да се управлява по начина, по който беше замислена - т.е. съдиите да определят дневния ред, няма да може да се случи този бърз и справедлив процес, тъй като няма да доведе до качествени промени в ръководенето и управлението на съдебната система.“ Тя заяви, че не се страхува от нищо и заради това днес е излязла да изрази позицията си.

17:56 часа: Демонстрантите, които до момента бяха тихи, започнаха да скандират "реформа". От адвокатския съвет отчитат като грешка на Христо Иванов, че е започнал реформата с разделянето на ВСС. Според тях има други по-спешни неща, които трябва да се променят.

17:41 часа: Юристите заявяват, че са готови отново да излязат на улицата - в сряда, когато се очаква депутатите да гледат на трето четене промените в Конституцията.

Адвокат Кънчев коментира пред OFFNews.bg: "За децентрализация на прокуратурата би следвало да отпаднат текстовете за методическото ръководство на главния прокурор, което му дава правото да се меси в работата на всеки прокурор, в работата на неговото разследване. Да дава задължителни писмени и устни указания, което считаме, че е абсолютно незаконосъобразно. Считаме, че всеки прокурор, който разследва, би трябвало да има право на вътрешно убеждение и да взима решения според закона и това, което е в рамките на делото, а не според това, което по-висшестоящият прокурор му казва. Това е децентрализацията, която инициатива „Правосъдие за всеки“ прокламира, съдиите предполагам също, а и самите прокурори предполагам просто нямат възможност да си го кажат".

17:30 часа: Демонстрантите са около 100, като от тях около 20 са съдии.


Снимка: Александър Новков

Това не е първата подобна демонстрация.

В петък съдии излязоха на протест срещу орязването на съдебната реформа. Тогава на демонстрацията беше и председателят на ВКС Лозан Панов. Миналата седмица по повод 135-годишнината от създаването на институцията той произнесе реч, която бързо набра популярност в социалните мрежи. „Нека кажем „не“ на страха и да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: „Стига вече толкова!“, каза той.

Недоволството на юристите е предизвикано от промяната в последния момент на разпределението в двете колегии на ВСС, което доведе до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и до оттеглянето на ДСБ в опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!