Флашмоб със странджанки пред екоминистерството днес

OFFNews 04 февруари 2014 в 14:05 10317 5

Странджа не е странджанка

Символичен флашмоб със „странджанки“ (другото име на принцесите с кайма) ще се проведе днес в 15.15 часа пред сградата на екоминистерството в София на бул. „Мария Луиза“ 22.

За 15.30 е насрочено заседание на обществения съвет във ведомството, на който ръководството му ще представи приоритетите си за 2014 г. То, изглежда, ще протече под скандирания "Странджа не е манджа".

Протестът се организира от членове на неправителствените екоорганизации и граждани, а настояването им е екоминистърът Искра Михайлова да поиска отмяната на общия устройствен план на Царево, който предвижда строежи върху 5000 дка от Черноморието в природен парк "Странджа". Както миналата седмица от партия „Зелените“ заявиха на среща с Михайлова, по закон нейно задължение като министър е да стопира устройствени решения, които нямат надлежното съгласувателно решение от екоминистерството. Според тях устройственият план на Царево е точно такъв случай, тъй като той де юре няма положително решение по доклада за екооценката си, тъй като преди няколко години в съдебен спор предният екоминистър Нона Караджова го оттегли.

"Днес МОСВ ще говорят празни приказки под формата на "приоритети за околна среда 2014 г". Нека покажем, че искаме реални политики, съобразени с обществения интерес!“, призоваха организаторите на демонстрацията.

„Днес Министърът ще говори за приоритети си за 2014 - издаването на заповед за спирането на ОУП на Царево сред тях ли е? Да попитаме заедно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови