Европарламентът направи предпоследната крачка към отхвърлянето на АКТА

Мадлен Шишманова 21 юни 2012 в 16:34 1410 0

Анонимните бяха сред основните противници на споразумението АКТА. Снимка: БГНЕС
Анонимните бяха сред основните противници на споразумението АКТА. Снимка: БГНЕС
Комисия по международна търговия в Европейския парламент отхвърли търговското споразумение АКТА с 19 гласа „против“, 12 „за“ и 0 въздържали се. Гласуването днес не бе срещу защитата на интелектуалната собственост, а срещу конкретните мерки. Това е последната парламентарна комисия, която гласува преди пленарното гласуване. Ако и през юли мнозинството е „против“ споразумението става невалидно в сегашния си вид и Европейският съюз ще трябва да предоговори текстовете с международните партньори. АКТА предизвика бурни протести в Централна и Източна Европа, както и в България. Една от причините за днешното решение бяха именно бунтовете в десетки държави.
Европа трябва да защитава своята интелектуална собственост на глобалната сцена, но ние смятаме, че АКТА е един твърде неясен документ, който оставя много въпроси без отговор: за това дали интернет-доставчиците трябва да упражняват контрол, за дефиницията какво е търговска употреба, както и за санкциите при нарушени авторски права, които според много от нас са прекомерни. Трябваше да избираме дали да защитим интелектуалната собственост, или гражданските свободи. Радвам се, че мнозинството предпочете гражданските свободи.
Това каза докладчикът по темата Дейвид Мартин. Той очаква на 4 юли тази позиция да бъде възприета и в пленарната зала. Споразумението бе подписано през януари Токио от ЕК и 22 страни от ЕС. Извън него тогава останаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!