ACTA la vista!

Елица Мартинова 17 април 2012 в 13:32 1517 0

Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

АСТА печели все повече опоненти сред членовете на Европейския парламент, където ще бъде взето окончателното решение за съдбата на спорното споразумение, пише уважаваният в сферата на бизнес-технологиите сайт „ZDNet.com”.

Въпреки че 22 от държавите-членки на ЕС вече са подписали документа, последна дума имат представителите на ЕП. Все повече от тях се обявяват против АСТА. Като опоненти на споразумението досега се очертават зелените и левите, а социалдемократите също изразяват съмнение.

С категорична позиция обаче е отговорният докладчик на ЕП по темата Дейвид Мартин.

„Препоръчвам Европейският парламент да откаже съгласието си за ACTA”, бе становището на Мартин в писмена препоръка.

„Потенциалните опасности за гражданските свободи далеч надхвърлят предвидените от международното споразумение ползи. Неясният език в текста, а в някои области и несигурността по отношение на неговото тълкуване, няма да могат да гарантират на ЕП адекватна защита на гражданските права в бъдеще“, обяснява още Мартин.

Дейвид Мартин бе избран за отговорен докладчик около въпроса с АСТА през януари месец тази година, след като предшественикът му Кадер Ариф напусна поста в знак на протест срещу непрозначните, според него, преговори на Еврокомисията.

Мартин ще представи окончателното си становище на 25 април пред парламентарната комисия за международна търговия, чиито членове ще гласуват по темата в края на май.

На база на техния вот ЕП ще вземе категоричното си решение за съдбата на АСТА преди лятото.

„Твърде вероятно е ЕП да отхвърли АСТА“, посочва в интервю за британския „Telegraph” Дейвид Мартин. „Европейският парламент в никакъв случай не е настроен против защитата на интелектуалната собственост. Ако спрем АСТА, Европейската комисия трябва да работи и да намери други начини да защити европейската интелектуална собственост“, посочва още Мартин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови