Пиратските партии се събират в Прага срещу ACTA

OFFNews 14 април 2012 в 16:22 2162 1

Анонимните бяха сред основните противници на споразумението АКТА. Снимка: БГНЕС
Анонимните бяха сред основните противници на споразумението АКТА. Снимка: БГНЕС

Представители на пиратските партии от 24 държави от цял свят се срещат днес и утре в Прага, съобщи БНР. Срещата може да бъде проследена и по интернет. Сред основните теми на конференцията са подготовка за изборите за Европарламент през 2014, както и споразумението АCTA.

Сред официалните лица на двудневната среща ще бъдат основателят на пиратското движение Рик Фалквинг и шведският евродепутат Амелиа Андерсдотер. Очаква се пиратските партии да изберат ново ръководство и членове.

Тази година в Пиратския интернационал се очаква да влезе и словашката пиратска партия. Пиратите ще координират своето участие в предстоящите избори за Европарламент през 2014 г. Пражката конференция е първата крачка към създаването на обща Пиратска програма за тези избори.

Създаването на общата програма ще разшири успехите на Пиратите от Германия в цяла Европа и прозрачността на публичната информация, коментира Микулаш Ферйенчик, зам.-председател на чешката Пиратска партия.

Пиратските партии възникнаха през 2006 г. в Швеция. Към настоящия момент съществуват повече от 60 в цял свят. Една от основните каузи е борбата за свободата в интернет и срещу споразумението АСТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови