Ден 16: Протестът блокира осем ключови точки в центъра на София (снимки)

Пъдпъдъчи яйца полетяха по сградата на правителството

OFFNews 24 юли 2020 в 19:46 10787 1

За шестнадесета поредна вечер хиляди демонстранти се събраха в центъра на София, за да поискат оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев.

Към 18 ч. "Отровното трио" - Бабикян, Минеков и Хаджигенов, алармираха във Facebook, че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (по-позната като ДАИ) е задържала камиона с озвучаването за протеста.

"В продължение на час и половина не му разрешават да влезе в София, за да се състои митингът срещу властта" - съобщиха още от "Отровното трио". Чак към 19:50 ч. камионът с озвучаването най-после пристигна пред МС. 

Към 20:10 ч. пъдпъдъчи яйца полетяха по сградата на правителството.

Към 21:00 ч. протестът взе решение да блокира осем ключови точки в центъра на София - Орлов мост, Паметника на Васил Левски, "Витоша" и "Патриарх Евтимий", Попа, Площад "Македония", "Дондуков" и "Раковски", "Фритьоф Нансен" и "България", Лъвов мост.

Ключовата точка в петък вечерта обаче се оказа БНТ, тъй като председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на БСП Корнелия Нинова останаха блокирани за час и половина в сградата на държавната телевизия след участието им в "Панорама".

Към 23:35 ч. два отделни кордона от полицаи изведоха Дариткова и Нинова от БНТ. И двете бяха съпровождани от демонстранти и скандирания "Оставка".

Макар и непрестанно освирквана, Нинова успя да си тръгне с такси, което я чакаше до Ректората, но Дариткова остана блокирана - в кола на "Сан Стефано" и "Шипка".

Автомобилът с Дариткова нямаше как да потегли, тъй като пред него бяха обърнати кофи за боклук, а и демонстрантите решиха да не го пуснат.

Докато на място пристигаха все повече и повече полицаи, Дариткова е успяла да се измъкне в суматохата инкогнито от колата и да избяга пеша в тъмните улички край БНТ. Но бягството хич не е било лесно - наложило се е да бъде срязана ограда в междублоково пространство.

Следим протеста на живо, очаквайте информация, снимки и видео на живо.

Хронология на протеста:

23: 58 ч. - Оказа се, че в суматохата и кордоните от полицаи, Дариткова е излязла от колата и е успяла да напусне пеша района - незабелязана, в тъмните улички.  

23:35 ч. - Два отделни кордона от полицаи изведоха Дариткова и Нинова от БНТ. И двете бяха съпровождани от демонстранти и скандирания "Оставка". Нинова успя да си тръгне с такси, което я чакаше до Ректората, но Дариткова остава блокирана - този път в кола на "Сан Стефано" и "Шипка". Автомобилът с Дариткова няма как да потегли, тъй като пред него са обърнати кофи за боклук. А и демонстрантите са решени да не го пускат. Край колата има и редици от полицаи.

23:10 ч. - Орлов мост остава блокиран. Остава и блокадата пред трите входа на БНТ. 

22:35 ч. - Кръстовището край хотел "Хемус" също е блокирано.

22:09 ч. - Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на БСП Корнелия Нинова остават блокирани в сградата на БНТ след участието им в "Панорама". Полицията се чуди през кой от входовете да ги изведе. Около стотина демонстранти са около сградата на БНТ и очакват Дариткова и Нинова. Те са мирно настроени и желаят единствено да ги освиркат.

22:00 ч. - Блокадата на "Фритьоф Нансен" и "България"

21: 49 ч. - Част от демонстрантите в момента са и пред сградата на БНТ. В ефира на БНТ 1 тече "Панорама", а гости в предаването са Даниела Дариткова и Корнелия Нинова. 

21:40 ч. - Протестът се разпредели неравномерно към точките, предвидени за блокиране. На Орлов мост, например, има много хора. Затова и там прозвуча призив с мегафон част от демонстрантите да се насочат към "Фритьоф Нансен" и "България". 

21:08 ч. Протестът ще блокира Орлов мост, Паметника на Васил Левски, "Витоша" и "Патриарх Евтимий", Попа, Площад "Македония", "Дондуков" и "Раковски", "Фритьоф Нансен" и "България", Лъвов мост

20:30 ч. - Един от днешните плакати.

20: 19 ч. - Ето и протестиращите, които днес донесоха пъдпъдъчите яйца

20: 10 ч. - Демонстрантите хвърлят пъдпъдъчи яйца по сградата на правителството.

"Върнете му яйцата, че много го е страх този пъдпъдък. Хубаво е да има малко топки този човек, върнете му яйцата" - призова Арман Бабикян от "Отровното трио".

19: 50 ч. - Задържаният от ДАИ камион с озвучаването за протеста най-после пристигна пред МС. Демонстрантите аплодират пристигането на камиона.

19: 45 ч. - Протестът, организиран от Манол Глишев, се премести близо до стълбите на БНБ.

19:40 ч. - Волейбол на жълтите павета

Снимки: Стефан Йончев / OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

24.07 2020 в 21:19

Afera:
ВНИМАНИЕ! БОРИСОВ СЪБИРА СПЕЦ.СЛУЖБИТЕ, ВКАРВАТ КРИМИТА СРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ С КОМБИНАЦИЯ ЗА ПРОВОКАЦИИ, ПОЧВАТ ПСИХО ТЕРОР ЗА ОТКАЗ ОТ ПРОТЕСТ!