Български таксита плашат с протест срещу Uber

OFFNews Последна промяна на 11 март 2015 в 11:24 8506 25

Родните таксиметрови шофьори заплашват да излязат на протест и да блокират София, ако държавата не забрани онлайн услугата Uber.

От една от най-големите браншови организации „Съюз Такси“ изпратиха отворено писмо, в което заявяват намеренията си да излязат на протест. Таксиджиите са категорични, че услугата, която предлага Uber, нарушава закона и е в ущърб на таксиметровия бранш.

Председателят на „Съюз Такси“ Кирил Ризов обясни пред OFFNews, че в организацията има около 5000 шофьора, които са в стачна готовност.

"Ако КЗК и прокуратурата не предприемат по случая съответните законосъобразни действия, то законните превозвачи и водачи (шофьори) ще бъдат принудени като самоотбрана срещу международния закононарушител да блокират столицата, докато това се случи", пишат в отвореното си писмо от „Съюз Такси“.

Според „Съюз Такси“ Uber краде от пътниците им и така причинява сериозни загуби финансови загуби на "законните превозвачи". Организацията твърди, че е изпратила няколко сигнала до Комисията за защита на конкуренцията срещу онлайн услугата.

В писмото си таксиметровите шофьори подчертава, че в световен мащаб Uber имат сериозни проблеми и в редица страни вече са обявени за незаконни и са забранени. Протести срещу Uber имаше миналата седмица в Брюксел.

В края на февруари стана ясно, че НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция и скоро ще тръгнат на масови проверки срещу Uber България.

Uber e услуга, която дава възможност на хората да поръчат частен автомобил, които да ги закара на желаното място само с натискането на един бутон.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2015 в 21:34

Хахаха, с удоволствие бих отишъл на контрапротеста. Даже ще отида с УБЕР кола.

12.03 2015 в 11:00

До Митьо No18: Брат сложи първо едно UBER-че в телефона, после говори кой ще точи карти... поредния без никаква финансова култура...

12.03 2015 в 10:51

No 13: Ти бакшиш ли си? На колко човека даде касова бележка днес? УБЕР-ите вземат това което са изкарали веднъж всеки месец, като заплата. Ти би ли чакал месец? Май ти е по-добре да бъдеш просяк и да чакаш като помияр за поредното левче?

12.03 2015 в 10:41

Да стачкуват червеите, радвам се. UBER не плащали данъци-ми самите УБЕР България, вероятно отчитат печалба и плащат данъци. Бакшишките фирми са нищо повече от лизингови къщи препродаващи коли на 3-ни цени. Какви ли печалби отчитат те? Бакшишите плащат някакъв патентен данък само. УБЕР шофьорите нямали ПРОФЕСИОНАЛНИ книжки - а вмирисаният червей-бакшиш, смърдяш, некъпан от поне 3 дни и играещ по казината като има такава книжка с какво е по добър? Защо стандартният бакшиш-мърша не каже с колко пари минава 100км? Със 7, 8 или 9лв? А колко прибира-100*0.80=80 лв? Съмнявам се шофьор на УБЕР да печели толкова. Писна ми да им се моля да ме закарат донякъде, а те да се правят на велики. Писна ми да се возя в разнебитени кочини, и като го питам защо така, тъпака да отговаря, че колата не е негова и го боли кура какво и е. При УБЕР такива лайна получават негативни оценки и просто спират да имат работа. Затова или ще си вършите работата като хората или майната ви...

12.03 2015 в 08:01

Uber много ясно ... мани ги лъжливите бъкшиши ... мърльовци

12.03 2015 в 07:25

Мафиотска държава! Хиляди пъти е по-лесно да се проследи доход получен през карта, отколкото такъв получен на ръка. Колко от бакшите дават касов бон? Николко, а ако поискаш, гледат страшно. Кой ги контролира по колко часа са на пътя? Пак никой. От къде на къде ще изнудват цяла София? Няма по прости от таксиметровите шАфьори.

11.03 2015 в 23:06

До №13
Личи си, на кой баща му е шофьор на такси ;)


Айде стига бе.... колко пък данъци и такси да плащат, че да са оправдани тия цени ? Особено искам да знам какви данъци плащат, когато ще почнат да дерат абитуриенти след 2 месеца по 30 лева за две пресечки. Ако всичко е наред с Убер и няма измамени съм 100% за конкуренцията! Не смятам, че държавата трябва да осигурява монопол на изнудвачи!

11.03 2015 в 19:07

Uber ще го има,докато първия с източена дебитна карта не изпищи. Сега измамниците няма да слагат скенери на банкоматите а в колите наUber. :-)

11.03 2015 в 17:48

Нека да има Uber и всички възможни конкурентни услуги на такситата, но да са при равни условия. Това би довело до по-добра услуга и добавена стойност за нас - потребителите.
Но силно се съмнявам, че ако плащаха данъци, лицензи и всичи необходими за такситата условия и такси, изискуеми от държавата, ценовите параметри на Uber щяха да останат същите.
Нека да не отглеждаме поредната паразитираща на чужд гръб компания, която печели за сметка на някой друг!!!

11.03 2015 в 15:28

13 как да го обясниш на безмозъчни идиотчета? Те са свикнали там - панелката, бирата-пикня за 2лв, и ако може да прецакат държавата щото е лоша.