Български таксита плашат с протест срещу Uber

OFFNews 11 март 2015 в 11:24 9658 25

Родните таксиметрови шофьори заплашват да излязат на протест и да блокират София, ако държавата не забрани онлайн услугата Uber.

От една от най-големите браншови организации „Съюз Такси“ изпратиха отворено писмо, в което заявяват намеренията си да излязат на протест. Таксиджиите са категорични, че услугата, която предлага Uber, нарушава закона и е в ущърб на таксиметровия бранш.

Председателят на „Съюз Такси“ Кирил Ризов обясни пред OFFNews, че в организацията има около 5000 шофьора, които са в стачна готовност.

"Ако КЗК и прокуратурата не предприемат по случая съответните законосъобразни действия, то законните превозвачи и водачи (шофьори) ще бъдат принудени като самоотбрана срещу международния закононарушител да блокират столицата, докато това се случи", пишат в отвореното си писмо от „Съюз Такси“.

Според „Съюз Такси“ Uber краде от пътниците им и така причинява сериозни загуби финансови загуби на "законните превозвачи". Организацията твърди, че е изпратила няколко сигнала до Комисията за защита на конкуренцията срещу онлайн услугата.

В писмото си таксиметровите шофьори подчертава, че в световен мащаб Uber имат сериозни проблеми и в редица страни вече са обявени за незаконни и са забранени. Протести срещу Uber имаше миналата седмица в Брюксел.

В края на февруари стана ясно, че НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция и скоро ще тръгнат на масови проверки срещу Uber България.

Uber e услуга, която дава възможност на хората да поръчат частен автомобил, които да ги закара на желаното място само с натискането на един бутон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!