България спира ACTA

Виктория Викторова 14 февруари 2012 в 11:36 2363 0

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков  Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков Снимка: БГНЕС

България ще стане шестата европейска държава, спряла търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).

В сряда, 15 февруари, министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на външните работи Николай Младенов ще внесат предложението на редовното заседание на Министерския съвет. Това обяви самият Трайков на пресконференция днес.

Аз съм вносител на предложението в МС, дало разрешение за подписване на ACTA от българска страна в Япония на 26 януари, поемам вината, заяви министър Трайков.

На въпрос дали не обвинява - и съответно санкционира - експертите, които по неговите думи го посъветваха да внесе ACTA в Министерски съвет, Трайков заяви, че те не носят никаква отговорност. "Да съм чел по-добре", самокритикува се министърът.

"Българското общество не е готово да приеме дори съмнения за нарушаване на свободата в интернет", каза той, а  малко по-късно изтъкна, че "ако нещо може да се направи добре или лошо, българското общество приема, че ще се направи лошо".

Ето запис от заявлението на Трайков, че ще внесе предложение за оттегляне от ACTA.

До момента под натиска на масови протести в Европа подкрепата си за споразумението оттеглиха Полша, Чехия, Словакия, Латвия и Германия.

"Ако нещо не е правилно, няма как да се състои. Ако нещо може да бъде тълкувано според най-лошите сънища на хората, това няма да стане. ACTA не е свещена крава, а подписът ни е под условие. Правителството на ГЕРБ ще гласува по един и същи начин както в българския, така и в европейския парламент по въпроса“, каза преди седмица министър Трайков, който поясни, че споразумението е подписано "под условие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови