50 души на протест за свободата на Савченко (снимки)

OFFNews 26 януари 2015 в 17:56 2517 10

Надя Савченко

50 души излязоха на протест пред руското посолство в София за свободата на украинския пилот Надя Савченко, която е пленена от руски сепаратисти в Украйна.

Акция е под надслов "Свобода за Савченко". Хората скандират "Терористи" и "Свобода за Надя", има издигнати и украински знамена. Засилено е полицейското присъствие в района. 

OFFNews ще проследи на живо протеста.

Столичната инициатива се провежда солидарно с акция в Украйна в подкрепа на украинския пилот Надя Савченко, превърнала се в символ на украинците в борбата им за единството на Украйна.

Савченко е пленена от руски сепаратисти в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., отвлечена на руска територия и арестувана за незаконно преминаване на границата.

В момента Савченко е в затвор в Москва с повдигнати обвинения за съучастие в убийството на руски журналисти, убити по времето, когато тя вече е била в плен. Лишена е от контакт с близките си и е без достъп до нормална правна защита.

"България не трябва да остава равнодушна към беззаконието, защото утре всеки един от нас може да бъде отвлечен и осъден съгласно руските закони и хвърлен в някой руски затвор. Аз съм за свобода на Надя Савченко! Аз съм против беззаконието!” се казва във Фейсбук страницата за събитието.

Преди 44 дни Савченко обяви гладна стачка. „Ако Украйна се нуждае от моята смърт, тя ще я получи”, заяви тя.

Савченко беше избрана за депутат в Радата и за украински представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чиято сесия започва на 26 януари в Страсбург. Савченко трябва да поучи дипломатически имунитет като член на украинската делегация. Експерти твърдят, че Москва е длъжна да я освободи, за може да участва в сесията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!