5 града в страната на протест срещу фракинга

OFFNews 11 октомври 2014 в 08:35 4963 6

В Добрич, Шабла, Генерал Тошево и Балчик ще има протести срещу използването на метода "фракинг" за проучвания и добив на шистов газ у нас, съобщава БНР.

Преди дни община Шабла прие протестна декларация до президента, премиера и министрите на ресорните министерства, съдържаща обвинения за липсата на прозрачност при проучванията за нефт и газ.

Още преди месец кметовете на Каварна и Шабла Цонко Цонев и Райна Бърдарева реагираха, че добруджанските общини са „на тъмно“ по въпроса.

Бърдарева бе категорична, че ако опасността е точно толкова голяма, колкото се описва в пресата, мисля, че това е проблем на цяла България. Тя подчерта, че ако се налага местните граждани да отстояват позицията си, ще го направят.

"Като се вземат такива важни решения, да се уведомяват и местните власти, местните общности, иначе ще има проблеми. Ние ще сме първите, които ще реагираме, защото ако това се случва, ще има много твърда реакция – да го знаят. Тогава може да стане така, че да нямат достъп до там, ако предварително всичко не е обяснено и не е изчистено. Надявам се. Така реагират колегите в Шабла, Генерал Тошево и Балчик. Това са 4 български общини, мнението на които трябва да се вземе", коментира Цонко Цонев.

С днешна дата общините все още нямат информация кога и как ще се правят проучвания в блок „Вранино“.

Днешните демонстрации съвпадат с Международния ден срещу фракинга и с международния протест срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови