5 града в страната на протест срещу фракинга

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2014 в 08:35 4270 6

В Добрич, Шабла, Генерал Тошево и Балчик ще има протести срещу използването на метода "фракинг" за проучвания и добив на шистов газ у нас, съобщава БНР.

Преди дни община Шабла прие протестна декларация до президента, премиера и министрите на ресорните министерства, съдържаща обвинения за липсата на прозрачност при проучванията за нефт и газ.

Още преди месец кметовете на Каварна и Шабла Цонко Цонев и Райна Бърдарева реагираха, че добруджанските общини са „на тъмно“ по въпроса.

Бърдарева бе категорична, че ако опасността е точно толкова голяма, колкото се описва в пресата, мисля, че това е проблем на цяла България. Тя подчерта, че ако се налага местните граждани да отстояват позицията си, ще го направят.

"Като се вземат такива важни решения, да се уведомяват и местните власти, местните общности, иначе ще има проблеми. Ние ще сме първите, които ще реагираме, защото ако това се случва, ще има много твърда реакция – да го знаят. Тогава може да стане така, че да нямат достъп до там, ако предварително всичко не е обяснено и не е изчистено. Надявам се. Така реагират колегите в Шабла, Генерал Тошево и Балчик. Това са 4 български общини, мнението на които трябва да се вземе", коментира Цонко Цонев.

С днешна дата общините все още нямат информация кога и как ще се правят проучвания в блок „Вранино“.

Днешните демонстрации съвпадат с Международния ден срещу фракинга и с международния протест срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2014 в 17:54

"Днешните демонстрации съвпадат с Международния ден срещу фракинга и с международния протест срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство."
A не съвпадат ли с "международния ден на комунизма" или с "деня на съветската армия" и прочее проруски простотии?

11.10 2014 в 13:51

Путин се е разделил с още няколко милиона за организирането на протести.

11.10 2014 в 11:33

А кога ще протестираме срещу фракинга в Русия? Наложиха санкции срещу вноса на оборудване за фракинг в Руската Федерация и на русофилите им изби пяна на устата че ще бъде ужасно ограничен фракинга в Русия.

11.10 2014 в 09:29

Би трябвало цяла България да се присъедини към тези протести.

11.10 2014 в 09:21

да zakk, тя дори не си е направила опита да се информира сама, а е по-вероятно да са я "информирали".

11.10 2014 в 09:07

Любопитно е, че кметицата Бърдарева се информира за такъв важен въпрос от пресата. Бърдак пълен сред море от идиоти.