Quantcast

Съдът оправда Цветанов за подслушванията

Ива Оприкова Последна промяна на 29 януари 2015 в 16:34 5489 12

Съдът оправда Цветанов за подслушванията

Състав на Софийски градски съд оправда изцяло бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по обвиненята за т.нар. "мобилно подслушване". За невиновни бяха признати и тримата бивши директори от СДОТО -Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов."Не само промяната в текста от Закона на МВР ни накара да вземем това решение", обявиха oт Софийски градски съд. Съдия Петър Гунев уточни, че освен законовата промяна през юни м.г., има и други мотиви за произнесената присъда, но те не могат да бъдат оповестени, защото делото било секретно.

По-рано днес стана ясно, че и прокуратурата е отеглила обвиненията срещу Цветан Цветанов. Причината са текстове от Закона за МВР, който беше внесен и приет от правителството на Пламен Орешарски през юли 2014 година.

Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че прокуратурата не поддържа обвиненията именно заради въпросните изменения. Текстовете в Закона за МВР казват, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина, но не и в мирно време.

Прокурорът отново каза, че са пледирали за оправдателни присъди във връзка с измененията в Закона за МВР от юли миналата година. За това, че процесът се е проточил във времето обвинителят каза: Нали ви е ясно на фазата на съдебното следствие кой е господар на съдебния процес? Съдът можеше във всеки един момент да го прекрати. От думите на наблюдаващия прокурор по делото Чавдар Ангелов стана ясно, че решението на СГС ще остане окончателно, тъй като СГП няма да го протестира, защото не поддържаше обвинителната си теза в пледоариите.

"Не коментирам", бяха думите към медиите на бившият вътрешен министър на излизане от съдебната зала.

Защитникът на Цветанов адвокат Менко Менков обясни, че никога не се е съмнявал в справедливия изход на това дело. "Незаконно подслушване никога не е имало и затова още в началото пледирахме за спиране на процеса. Знаех много преди това, че делото ще завърши с оправдателна присъда. Удоволетворен съм, че на финала на делото съдия Гунев коментира, че не само законодателната промяна е накарала съдийския състав да вземе това решение. Никога не е имало незаконно подслушване, а т. нар. кетчъри никога не са имали техническата възможност да го правят. Това е ясно от самото начало и е най-сериозния довод", поясни адвокатът.

Защитникът на Цветанов не спести похвалите за тримата бивши шефове на СДОТО. "И тримата са  били безупречни служители, а Цветан Иванов е "икона" и затова е управлявал толкова години тази служба. Никога нито за миг тези средства не са били използвани по този начин. Имало е строг ред за тяхното предназначение, правилник, а по никакъв начин Цветан Цветанов не е оказвал натиск", оправда обвиняемите Менков.

Материалите срещу петия обвиняем по делото за "мобилното подслушване" - Радко Димитров(Отвертката) са отделени.

"Не съм на ясно какво се случва с обвиненията срещу него", обяви адвокатът и не стана ясно дали срещу Димитров се води обвинение. Радко Димитров  бе ръководител на четвърти отдел в СДОТО и бе обвинен, че се е опитал да повреди с отвертка записи от СРС, за да не попаднат в проверяващите.

Срещу Цветан Цветанов остават още две дела. Едното е за длъжностно присвояване на 50 000 лв., по което беше оправдан на първа инстанция. По другото - за шест отказа да приложи разрешени от съда СРС, получи 4 г. ефективен затвор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2015 в 22:01

Добре бе-е-ееее
тоя го "оправдали" с депесарски член. Хубуао.
Заместници и тях ги оправдали. Не е добре, ама нейсе. Отнесли са и те по един депесарски член.

Ама какво стана с Радко Отверката бе?
И той ли е оправдан?!

29.01 2015 в 20:54

Това беше толкова измислено дело че няма накъде....никакъв шанс нямаше за присъда. Цялото дело беше един предизборен фарс....

Какви подслушвания с 200 хиляди лева бюджет на МВР за подслушвания???? Това длаи стига за заплати и бензин на един екип от 10 човека и две коли?

29.01 2015 в 20:08

Добре бе замислете се пичове логично е - когато някой слугува на комунистите влезе в затвора това ще е сигнал за хилядите слуги като него, че и те са застрашени от пандиза!? Разбира се, че ЦЦ няма да влезе в затвора, а показателно е че точно БСП прие закон преди година заради който сега е невинен за да не излече, че ГЕРБ сами изменят закони за верните си слуги. Толкова е видно, че ДПС, БКП и ГЕРБ са заедно, че чак е плашещо. Не мога да повярвам, че има още хора, които вярват на празни приказки срещу видни примери. Мислете бе хора не сте овце!

29.01 2015 в 18:48

Верно?Писмото на Европейската комисия вече мина,те си определиха ,че се равнявала оценката на 4,5...Сега престъпниците могат да бъдат оправдани ,до следващото писмо...хайде стига бе...невинен!

29.01 2015 в 18:37

Каква новина е това??!!! Беще ясно още от служебното правителство, че този престъпник, както и всички други престъпници в България ще се отърве....затова сега както и другите престъпници ще бъде застрелян!

29.01 2015 в 17:26

ПОЖЕЛАВАМ НА ЦЕЦО.....ЧЕСТНИЯТ ....АУТИСТ....НИКОГА НЕ ПРИТЕЖАВАЛ ДАЖЕ И ....ЕДИН АПАРТАМЕНТ...........ДА ОСЪДИ БУЛГАРИЯ В......СТРАСБУРГ ЗА НАНЕСЕНИ МОРАЛНИ И МАТЕРИАЛНИ ЩЕТИ:))))))))))

29.01 2015 в 17:25

До Кумчо Вълчо. Ти си тъпак!!! Извинявам се на другите от форума за думите ми. Само един тъпак твърди нещо, без да е запознат с фактите и обстоятелствата. По стечение на обстоятелтвата съм запознат с конкретното нещастие, сполетяло семейството на Николов.

29.01 2015 в 17:22

Хвала, на такъва прокуратура. И преди, и сега - незвисима.

29.01 2015 в 17:08

Съд за Цацаров,слугата на мафията Певски,Доган,ДПС! Не може главния прокурор да се гаври и да обвинява предварително без доказателства най-достойния българин в борбата с престъпността, за което е признат и уважаван в цял свят! Смяна на конституцията и съд за Свинята!

29.01 2015 в 16:59

То от самото начало си беше ясно, че делото срещу Цветанов е скалъпено, Борисов пречеше на БСП, цветанов пречеше на мафията на БСП. Това дело срещу Цветанов си е активно мероприятие на комунистите и мафията,за го очернят пред обществото,а през това време истинските бандити Доган,Станишев,Цацаров,Бисеров,Овчаров Масларова и пр никой не ги закача,щото са си купили прокурор и съдебна власт.. Комуниста в правене на гадости е незаменим, там работят специално обучени интриганти които имат за задача да накарат народа да вижда черно, а да мисли, че е бяло. Знаем им ганите номера, сърбали сме им попарата 45г.