'Всички ще наблюдават ''Шоуто на Борисов'' следващата седмица. ПП и ДБ няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ'

"Човекът, с когото говорих, каза: "Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи", заяви Кирил Петков

OFFNews 04 декември 2022 в 12:59 5584 8

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Кирил Петков

"Всички български граждани ще наблюдават "Шоуто на Борисов" следващата седмица", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков пред БНР за предстоящото връчване на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа партия ГЕРБ-СДС, която има 7 дни, за да предложи проектокабинет. 

Петков обясни, че очаква "монолози, екипна игра и анализатори да дават колко невероятно ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат".

"Експерти ще се покажат. Между другото експертите са нещо като смокинов лист, тези хора ще бъдат всичките зависими, така че Борисов да може да ги контролира, когато си реши", категоричен е Петков. Той добави, че не вярва на "цялата опорка" за правителство на експерти.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" заяви, че има само два начина България да има правителство – правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции, предложени от ПП и ДБ.

Петков припомни, че първото условие за такъв кабинет беше да не се превръщат машините в принтери и да не се приема хартиената бюлетина и добави, че ако на това не са били готови партиите, значи въобще не искат да има правителство. По думите му през това условие е преминато като с валяк, което означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство на малцинството с антикорупционна политика по никакъв начин.

Петков определи като "небивалица" и "борисовка" твърдението, че баща му е присъствал на заседания на Министерския съвет и добави, че целта е да отклонят вниманието на българските граждани, че в НС се прокарват закони, работещи срещу тях.

"И "Джемкорп", и затварянето на Мариците се случват паралелно с връщането на хартиената бюлетина, както и с превръщането на машините за гласуване в принтери. Те не пожелаха да разпечатваме поне общия брой гласували с машина. Разговаряхме с хора, чиято единствена цел е да сменят правилата така, че да манипулират изборите", каза той.

Според него няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно, реформаторско и да бъде подкрепено от един парламент, който до 3 ч. през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот", посочи Кирил Петков.

По думите му единственият следващ вариант е ГЕРБ, ДПС и БСП да си направят "хартиена коалиция" в третия мандат, но добави, че според него това трудно ще стане.

"Те винаги се опитват да направят така ,че българският народ да не разбере точно какво се случва, а тук ще бъде доста явно, а ние със сигурност ще осветляваме техните схеми", категоричен е Петков. Според него, когато трите партии са взели решението за хартиената бюлетина, са си казали: „Ние не искаме правителство, единственото, което искаме, е да отидем на следващите избори с новите правила, които току-що променихме“.

Петков повтори, че „Продължаваме Промяната“ ще гласуват против първия мандат за правителство, „Демократична България“ - също.

Според бившия премиер ГЕРБ няма да могат да съберат мнозинство и го знаят от самото начало. "Във втория мандат те минаха като валяк през нашите условия и показаха, че този парламент не може да работи с такова правителство, което ние искаме да има", коментира още той. 

Кирил Петков добави и, че ако третият мандат се даде на „Български възход“, като най-малката политическа сила от тях нищо не зависи и не могат да наклонят едно или друго мнозинство по никакъв начин.

"Зад такъв мандат трябва да застане ДПС, ГЕРБ, БСП или ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“. Няма да се подлъжем от маркетингови трикове на "хартиената коалиция", да се опитат да замажат очите на българите чрез политически маневри, които да скрият кой реално стои зад това управление", заяви още Петков.

От думите му стана ясно, че „Продължаваме промяната“ в следващите три седмици ще разясняват на българските граждани "всяка от тези маркетингови стратегии". "Ако се покаже, че задкулисието между ГЕРБ и ДПС е част от такова управление, ние не можем по никакъв начин да бъдем част от него", каза Петков. 

Без да посочва имена, бившият премиер заяви, че важни лидери от ЕС са му казали, че са знаели, че Борисов ги лъже. По думите на Петков те са били информирани, че "Капитан Андреево" е пробито, а "Росенец" е врата към ЕС.

"Човекът, с когото си говорих, каза: "Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи". Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген е риска, че Борисов или негово правителство може да управлява", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

7

Дедо МразИ

04.12 2022 в 16:24

Къде бяха инвестициите по времето на Лъжеца, че не ги видяхме и май в действителност спаднаха според БНБ :-)

22548

6

dolivo

04.12 2022 в 15:09

Бе не им обръщайте внимание на аналните рупори на Герб и Дпс.

Пишат едно и също, с прякори и обиди като ученички.


ПП за няколко месеца така им бръкна сякаш отзад, че всички номенклатури се накъсаха да квичат колко са "лоши" и да преекспонират всяка бенка мъничка на слон.

Браво на ПП и ДБ , ако ги нямаше, щяхте турско-руски азиатщини още да слушате, поне това понамаля.

-1650

5

ob1

04.12 2022 в 14:50

Двата макака долу, я обяснете как така за три месеца при просто Киро имаше повече инвестиции отколкото за най-добрата година на тиквата!
Какво за Капитан Андреево? Факт ли е, че беше безконтролен внос на боклучава продукция и дрога? Че заради вашите п3д3расти сме милиарди назад само от това място? Че децата ни са се тровили заради чекмеджето на тиквата? Сиктир от тук!

936

4

escrin

04.12 2022 в 14:41

Какви общи приказки ве, Красьо, всички тези неща могат да се проверят с цифри. Тва депесарските тролове сте ебати тъпите парчета.

-795

3

Дедо МразИ

04.12 2022 в 13:42

Вярваме на Лъжеца - неговото шоу беше кратко но за това пък разрушително за държавата

9347

2

Анализи

04.12 2022 в 13:26

Красимире, разкарай се с простотиите. Заради такива като теб сме на това дередже .
 
X

Да помогнем на украинските деца!