Етичната комисия на ВСС гледа казуса "Румяна Ченалова"

OFFNews 08 декември 2014 в 09:51 3612 3

Съдия Румяна Ченалова

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Съдия Румяна Ченалова

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще обсъжда дали съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд е нарушила Кодекса на магистрата с действията си по делото за искана несъстоятелност на френската фирма "Белведере" за производство и търговия с вина.  

ВСС се самосезира, след като френският посланик у нас Ксавие Ларен дьо Кабан обяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки", визирайки случая с "Белведере". При него фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност заради неизплатени 114 000 лева. Фирмата се издължава и, въпреки това, изненадващо съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията. Решението е на съдия Румяна Ченалова.

Посланик дьо Кабан коментира ситуацията, че решението показва или че съдията не е добър, или че става дума за корупция.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.

Френският посланик у нас Ксавие Ларен дьо Кабан обяви в петък за извършващ се опит да бъде открадната фирма на френския производител на вина и алкохолни напитки "Белведере", работеща у нас. Това става с помощта на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, чието име неведнъж е замесвано в скандали. Историята стана повод за самосезиране на Висшия съдебен съвет, който образувал преписка и ще разгледа случая на заседание в понеделник.

Министърът на правосъдието Христо Иванов коментира ситуацията пред БНР с думите: "Искам да напомня, че ВСС сега се разбърза да отвори дисциплинарно производство, но то няма да е първото. Ако съдим по досегашните прецеденти, предишното дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова му отнема мисля повече от година изобщо, да видим дали ще стигне до някакъв край".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!