Радан Кънев поиска оставката на ВСС

OFFNews 08 декември 2014 в 08:11 5966 8

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев поиска оставката на целия Висш съдебен съвет.

"Време е да говорим за оставката на ВСС. Не може контролният орган да не носи отговорност за всички безобразия, които стават", заяви Кънев в коментар пред bTV по повод изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Повод за репликата му стана съдебно решение, което подменя мениджмънта на френска фирма за производство и търговия с вина и водка.

Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева. След като изплащат задълженията си, французите очакват предварителната обезпечителна мярка да падне, но вместо това, съдът взима решение да назначи синдик, който поема изцяло управлението на компанията.

"Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция", коментира френският посланик.

„Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", допълни дипломатът. По думите му 114 000 лева са задълженията на френската компания, а сега има охранителна фирма, разпоредена от синдика за 30 000 евро на месец, което е абсурдно.

Управителят на фирмата Николаос Смирноэ, който е отстранен от съда, смята че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий. Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков, става ясно от разследване на bTV.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в корпоративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията, отново случайно, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Оставката на ВСС, допускащ с години тежка безстопанственост - според Радан Кънев - е задължителното начало на задължителното изчистване. 

Според лидера на ДСБ "ако нямаме смелост да изхвърлим гнилите ябълки, не трябва да сме управляващи".

Конкретният случай с френската фирма той коментира с думите, че "това се случва всеки ден на български фирми".

"Знаем как се казва посланикът на Франция в България. А как се казва посланикът на българския бизнес, на хората, които губят работата си заради подобни случки?"

Неговата диагноза за състоянието на съда и прокуратурата е, че там "високи нива на корупция и зависимост в прокуратурата и съдебната система, което води до липса на правосъдие". Това, каза Кънев, съсипва цялата пазарна икономика.

Лидерът на ДСБ поиска още оставката на ръководството на ДАНС, както и на ръководството на БНБ, заради кризата с КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови