ВСС се самосезира за "гнилите ябълки" в съда

OFFNews 05 декември 2014 в 19:11 5153 3

ВСС се самосезира във връзка с интервю на френския посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан, в което дипломатът заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки".

Посланикът коментира сутринта пред bTV случая, при който френска фирма се оплака, че е жертва на наши магистрати.

Председателят на комисията по  „Професионална етика и превенция на корупцията” към Висшия съдебен съвет /ВСС/ Ясен Тодоров е образувал преписка по случая. Междувременно във ВСС постъпи и писмо от посланик Дьо Кабан за предприемане на действия в кръга на правомощията на съвета.

Също днес съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд, която бе цитирана от дипломата поименно в случая, отправи молба до ВСС за извършване на проверка във връзка с излъчения материал. Казусът ще бъде разгледан на заседание на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” в понеделник, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Пред bTV посланик Ксавие дьо Кабан заяви, че френска компания за производство и търговия с вина и водка се оказала с подменен мениджмънт след съдебно решение от миналия петък. Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева. След като изплащат задълженията си, французите очакват предварителната обезпечителна мярка да падне, но вместо това, съдът взима решение да назначи синдик, който поема изцяло управлението на компанията. "Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция", коментира френският посланик. Съдийката, взела решението, е именно Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков, става ясно от разследване на bTV.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден. Управителят на фирмата Николаос Смирнов, който е отстранен от съда, смята, че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий. 

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в корпоративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията, отново случайно, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!