ВМРО: Споразумението между Турция и ЕС е лицемерие

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 14:04 4233 8

Споразумението, постигнато между Турция и Европейския съюз (ЕС) за мигрантската криза, е "ярък пример за брюкселското неумение, двуличие, лицемерие и двойни стандарти". 

Това се казва в декларация на ВМРО по повод вчерашната среща Турция-ЕС в Брюксел, на която се споразумяха Анкара да приема обратно нелегалните мигранти, тръгнали от нейна територия към Европа, като за това ще получи 6 млрд. евро. Според договореното сега за всеки върнат нелегален мигрант, който ЕС върне, ще трябва да приема по един сириец от лагерите в Турция.

"Турция категорично не спазва предишното „споразумение“ с ЕС и продължава да залива Европа с нелегални имигранти. Турция драстично нарушава международното право и окупира незаконно чужда територия на суверенната държава Сирия. Турция се меси недопустимо във вътрешните работи на държави-членки на ЕС, каквито са България и Гърция. Турция потъпква свободата на словото, превземайки с армия и полиция редакции на опозиционни медии", се посочва в позицията на партията.

От ВМРО подчертават, че въпреки това ЕС обещава на Турция да премахне визите, да отвори нови преговорни глави и да плати два пъти повече пари.

Партията на Красимир Каракачанов настоява българското правителство да изрази позиция, с която заяви, че не подкрепя проекта за споразумение между Турция и Европейския съюз и ще му наложи вето.

Ето какво пише в позицията на ВМРО:

"Турция настоява срещу всеки върнат икономически мигрант ЕС да взема от Турция един „истински“ бежанец, като за това щял да бъде представен точен график. Това искане е ярък пример за оправдаване на етническото прочистване, което извършва Анкара в своите южни провинции и в северна Сирия. По този начин Турция цели да се отърве от милионите кюрди на своя територия, както и от кюрдите от северна Сирия и да ги замени с аморфно мюсюлманско население от северна Африка и Близкия изток, което да претопи и асимилира за изпълнение на неосманистките си планове за възстановяване на Османската империя.

Турция настоява до края на този месец да бъдат отворени нови глави в преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. И това се случва в момент, когато турските власти драстично смазват свободата на словото, превземайки опозиционни медии и размазвайки със сълзотворен газ, палки и гумени куршуми протестите срещу тези брутални действия. Това безпрецедентно нарушаване на принципите на свободата на словото са маскирани като „съдебни“ решения. През това време ние с румънците още сме под „наблюдение“ заради съдебната власт.

Турция настоява да бъде обявена дата за отпадане на визите за турските граждани, пътуващи за ЕС. Така Европа и в частност България ще бъдат залети от турски емисари, което на фона на недопустимата турска политическа и икономическа инвазия в България е пряка заплаха за националната ни сигурност.

Турция иска ЕС да подкрепи създаването на зона, свободна от полети в северната част на Сирия, за която Турция отдавна настоява. Това ще бъде един вид недопустимо и противоправно узаконяване на незаконната турска окупация на част от територията на суверенна държава.

Освен това Турция иска допълнително финансиране от поне още 3 милиарда евро в добавка към вече обещаните 3 милиарда до 2018 година.

И така, да обобщим. Турция категорично не спазва предишното „споразумение“ с ЕС и продължава да залива Европа с нелегални имигранти. Турция драстично нарушава международното право и окупира незаконно чужда територия на суверенната държава Сирия. Турция се меси недопустимо във вътрешните работи на държави-членки на ЕС, каквито са България и Гърция. Турция потъпква свободата на словото, превземайки с армия и полиция редакции на опозиционни медии.

И при тези факти и обстоятелства ЕС обещава на Турция да премахне визите, да отвори нови преговорни глави и плати два пъти по-голям откуп, при това само за сега.

Това абсурдно „споразумение“ е ярък пример за брюкселското неумение, двуличие, лицемерие и двойни стандарти. То не решава нищо, но дава нови оръжия на престъпния диктаторски режим на Ердоган.

Единственото реално решение на кризата с нелегалната имиграция е ЕС да преразгледа политиката си спрямо държавите в Близкия изток, като подкрепи светските правителства и онези фактори в региона, които реално се борят срещу тероризма на ИДИЛ и други подобни радикални ислямистки групировки.

Вместо да дава 6 млрд. евро на неосманистка Турция, по-добре е тези пари да бъдат инвестирани в Либия и Сирия и да бъдат подпомогнати техните законни правителства. ЕС трябва да вдигне санкциите срещу Сирия, защото те водят до икономическа разруха, безработица и мизерия и това предизвиква миграцията на стотици хиляди мирни сирийци към Европа.

Всичко останало е проява на двоен стандарт и няма да даде очакваните резултати.

ВМРО – Българско национално движение настоява българското правителство да изрази позиция, сходна с тази на унгарския премиер Виктор Орбан, който заяви, че не подкрепя проекта за споразумение между Турция и Европейския съюз и ще наложи вето."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2016 в 15:06

В никакъв случай нямам симпатии към политици-ченгета от типа на Каракачанов, но това, което той казва го казват и редица европейски анализатори и експерти по близкоизточни проблеми! Да се споразумяваш с Турция на Ердоган е същото като да се споразумееш с Хитлер! Да дадеш 6 млрд. на един фашизоид под предлог, че ще се погрижи за бежанските лагери, а в същото време в тях да липсват елементарни човешки условия за живот, означава да финансираш един авторитарен режим! Брюксел трябва да се опомни, защото Турция в момента не е кой знае колко по-демократична от една Сев. Корея.

09.03 2016 в 00:10

Бате Влади, в Турция национализираха ли опозиционен вестник? Съдят ли за обида на президента? Намесва ли се Турция чрез ДПС или в бъдеще чрез Местан в България? Извива ли ръцете на ЕС и проси пари - преди 3 сега 6 милиарда? Европейските политици реагират ли адекватно на мигрантската криза? Ти би ли приел Турция в ЕС с това управление и с тази политика?
А това аз какъв съм , Каракачанов какъв е, ти какъв си и как ти отсъждаш за другите си е абсолютно твой проблем. И като съм продажник - какво продавам или предавам? Като не си съгласен с нечие мнение оспорвай тезите, а не квалифицирай хората.

08.03 2016 в 16:15

Новак, всеки скрит продажник почва с нещо в стил "Може и да е луд, но казва верни неща". Та и ти така. И какво да помислим върху казаното от това ченге след като то е изговорило поредната доза глупости?

08.03 2016 в 16:12

Оставете какъв е човекът ( аз лично не съм му фен), но помислете върху това което казва. Споразумението говори за бройки сякаш става въпрос за добитък, а не за хора - Един на тук друг натам. Но иначе в ЕС се говори много за правата на човека, за достойнство и т.н. Турция национализира опозиционни медии, но са готови да я приемат в ЕС. Тогава бюрократите кога лъжат - когато говорят за демокрация или когато приемат Турция? В Турция арестуват и съдят за обида на президента - след като я приемат и хармонизират законодателството и ние ли ще приемем тази поправка? (Не че Боковци, Цецовци и цялата герберастия и сега не е готова да я приеме).
Турция открито подкрепя български политически субект - това за нормално ли се приема? Тук не коментирам традициите на Турция в етническото прочистване - справка българи, арменци, кюрди. Това нормална демократична процедура ли е?
Един несъстоятелен и некадърен европейски елит, който опропастява идеята за обединена Европа, сега се опитва да се спаси с панически действия. Само, че тези грешки ще ги плащаме всички.

08.03 2016 в 15:19

Българския народ си има една хубава поговорка: Мълчанието е злато. Тези бивши КаДеСесарчета, дългогодишни инструменти на Партията за подтичничество, уредени в топли службици във властта, но с политическа тежест равна а земното притегляне в Космоса трябва да ги обучат руските им кукловоди, че е хубаво да си мълчиш, когато никой не те пита. Особено пък ако на цивилизован балетен концерт заиграеш частушки.

08.03 2016 в 15:04

Говорит Москва!

08.03 2016 в 14:15

А стига бе готин, и най-умният, изпреварил времето си, понякога е вреден, сопри се малца, де, нито си толко умен, нито красив, нито културен, а и пари немаш....не си оставяй гьолчето празно, ке останеш и без него.

08.03 2016 в 14:10

Лицемерие е да се биеш в гърдите, че си патриот, а тайно да подг'зуваш на кремъл!