Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Заплаха от радикализация на бежанци у нас, службите не могат да противодействат

OFFNews 17 ноември 2015 в 12:39 6412 5

Стратегия предупреждава: Бежанците у нас може да се радикализират

Спешна необходимост от "приспособяване" на службите за сигурност и обществен ред към новите предизвикателства и опасност от радикализиране на бежанците на територията на България са част от опасностите пред сигурността. Това се отчита в Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма 2015-2020, която ще бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет от вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

В документа се посочва, че "традиционните правоохранителни методи и техники на дейност не са достатъчни за противодействие на процесите на радикализацията." Възможностите за противодействие на тероризма може да се окажат "дефицитни", ако не се извърши "приспособяване на на службите за сигурност и обществен ред". 

В същото време оставащите в на територията на страната имигранти не могат да получат в пълна степен очакваните от тях придобивки. Това може да доведе до лесно ескалиране на степента на радикализация от нулева до критична "под влияние на разнородни фактори". Стратегията отчита и слабости в законодателството по отношение на наказателното преследване на чуждестранни бойци и "най-вече по отношение събирането на доказателства относно целите на пътуванията на доброволците и техните действия извън ЕС".

"Налице е тенденция за терористичен „франчайзинг“, т.е. припознаване и приемане на идеите, действията и посланията на друга водеща, по-голяма терористична организация", се казва още в стратегията.

В тази връзка ще бъде предложен план с изпълнението на конкретни мерки още от следващата година. Сред тези мерки е укрепване на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и повишаването на способностите му за реагиране. Ще бъде разработена и концепция за изграждане на интегрирана национална система за видеонаблюдение. Ще бъдат създадени мерки за противодействие на изказвания и послания, подбуждащи към омраза в интернет и медиите. ДАНС и МВР, съвместно с неправителствени организации, ще трябва да изработят и програма "деангажиране, дерадикализация и рехабилитация на лица, желаещи излизане от екстремистки среди". 

Стратегията препоръчва гражданите да бъдат образовани с "трайни знания и умения за установяване и противодействие на методите, пропагандата и съпътстващите ги условия, включително и условия на живот, които превръщат обикновения човек в терорист." 

МВР и Министерството на отбраната ще трябва да направят преглед на охраната на военните складове, в които се съхраняват оръжие, боеприпаси, общоопасни и други средства на въоръжение. ДАНС пък ще трябва да засили ролята си при противодействието на възможностите за комуникация на заподозрени в терористична дейност лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews