Правителството приема спешно план за противодействие на радикализма

Юлиан Христов 22 март 2016 в 18:01 3773 5

На редовното си заседание в сряда правителството ще приеме план за противодействие на радикализацията и тероризма за 2016 година. 

Една от точките в него е създаване на работещ механизъм и информационна платформа за бърз обмен на данни между службите. Координацията се извършва от Националния контратерористичен център (НКТЦ) към ДАНС и промените целят да бъдат актуализирани контактните точки и служителите в съответните ведомства, които имат отношение към противодействието на тероризма. Част от мерките предвиждат разработването на методика за установяване на сайтове, чрез които се осъществява екстремистка пропаганда и открити призиви за насилствени действия. ДАНС ще трябва да повиши капацитета си за идентификация и пресичане на комуникацията на лица, които са заподозрени в терористична дейност. 

Системата за обмен на информация ще трябва да съдържа данни за проследяване на движението на "радикални лидери, подбуждащи към тероризъм" на територията на ЕС. Планът трябва да актуализира обектите от критичната инфраструктура, които са уязвими от терористични актове. В тази връзка през 2016 г. трябва да бъде създаден и национален регистър на критичната инфраструктура. 

Друга мярка, която трябва да бъде приложена тази година, е повишаване на способностите за реагиране на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), специализираните групи за намеса към ОДМВР, Сектора за издирване и задържане на служба „Военна полиция“ – МО и други специализирани звена от правоохранителната система в случай на осъществен терористичен акт. 

В плана се предвижда и разработване на концепция за изграждане на интегрирана национална система за видеонаблюдение. Тук влиза и дълго забавеният проект за единна електронна система за регистрация на гости в хотели и хостели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови