Правителството приема спешно план за противодействие на радикализма

Юлиан Христов Последна промяна на 22 март 2016 в 18:01 3100 5

На редовното си заседание в сряда правителството ще приеме план за противодействие на радикализацията и тероризма за 2016 година. 

Една от точките в него е създаване на работещ механизъм и информационна платформа за бърз обмен на данни между службите. Координацията се извършва от Националния контратерористичен център (НКТЦ) към ДАНС и промените целят да бъдат актуализирани контактните точки и служителите в съответните ведомства, които имат отношение към противодействието на тероризма. Част от мерките предвиждат разработването на методика за установяване на сайтове, чрез които се осъществява екстремистка пропаганда и открити призиви за насилствени действия. ДАНС ще трябва да повиши капацитета си за идентификация и пресичане на комуникацията на лица, които са заподозрени в терористична дейност. 

Системата за обмен на информация ще трябва да съдържа данни за проследяване на движението на "радикални лидери, подбуждащи към тероризъм" на територията на ЕС. Планът трябва да актуализира обектите от критичната инфраструктура, които са уязвими от терористични актове. В тази връзка през 2016 г. трябва да бъде създаден и национален регистър на критичната инфраструктура. 

Друга мярка, която трябва да бъде приложена тази година, е повишаване на способностите за реагиране на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), специализираните групи за намеса към ОДМВР, Сектора за издирване и задържане на служба „Военна полиция“ – МО и други специализирани звена от правоохранителната система в случай на осъществен терористичен акт. 

В плана се предвижда и разработване на концепция за изграждане на интегрирана национална система за видеонаблюдение. Тук влиза и дълго забавеният проект за единна електронна система за регистрация на гости в хотели и хостели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2016 в 09:39

вие по добре затегнет контрола върху религиозните свободи и нелегалните места на които проповядват редикални идей. в някои случаи и с подкрепата на дипломати от чужди държави като СА и др.

23.03 2016 в 09:26

ясно, закриват дюнерите !

22.03 2016 в 19:03

Лошо Седларов!
Оня ден слушах по държавното радио един тъпак, директор на няква служба за професионално ориентиране на учениците, който трябваше да обясни какво работи.
От 20 минути интервю, 19 касаеха финансиране, европрограми, че тая, че оная, че кви трудности имали да похарчат парите, колко офиса, колко народ заплати земали, за да стане ясно в последната минута, че работата им всъщност е да обяснят на n на брой деца, че професиите не били 20 ами 200.
Нещо подобно е работата и на службите.
Много ИДОЛ, малко РЕЗУЛТАТ.
За да заработят службите трябват първо подготвени и мотивирани кадри, второ, работеща съдебна система и трето, пари.
Кое от тези държавата е в състояние да осигури?
НИКОЕ! НУЛА!
Напротив, искаха да сложат Пееф да глава на ДАНС, преди това глава бе Алексей Петров... ЗА КОГО РАБОТЯТ СЛУЖБИТЕ?

22.03 2016 в 18:48

споко баце, глей ква стабилност - на всеки ъгъл дюнерджийница, къде си се разбързал, тфа да не ти е овцачева

22.03 2016 в 18:42

А не трябва ли да се започне от преминаващите нелегално границата и охраната и, установяване и екстрадиране на незаконно пребиваващите, "молитвения дом" в Люлин, хотелчета в центъра на София, Пазарджик, и т.н. или ще си викаме "то да не дава Господ"?

Само планове, стратегии, платформи, механизми и....бомби!