Властта може да наблюдава неудобните чрез службите, смята шефът на бюрото за СРС

OFFNews 01 декември 2017 в 10:09 5837 0

Властта може да наблюдава неудобните чрез службите, смята шефът на бюрото за СРС

Има атака срещу Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), за да не може да се контролира кой кого следи и подслушва. 

Това стана ясно от изказване на председателя на бюрото Бойко Рашков в интервю за bTV. 

В последните няколко месеца бюрото беше обект на безпрецедентна атака от страна на прокуратурата, която поиска отнемането на допуска до класифицирана информация на зам.-председателя на бюрото Георги Гатев. Причината - Гатев помагал на подсъдими лица да попълват заявления до бюрото за това дали са подслушвани незаконно или не. В отговор Бойко Рашков контраатакува като заяви, че има данни за поредица от неправомерни действия от страна на някои органи по прилагането на СРС. 

НБКСРС беше създадено през 2013 година в отговор на скандалите с поредицата от незаконни подслушвания, след като в общественото пространство изтекоха записи, включително и с премиера Бойко Борисов. 

Четири години по-късно шефът на бюрото твърди, че има хора които искат бюрото да бъде закрито, така че службите да останат изцяло под контрола на изпълнителната власт. "Изрази като: "Трябва да се смачка бюрото", аз знам кой ги е произнесъл", коментира Рашков в петък. 

По думите му най-уязвими от СРС са политиците. "Чрез използване на СРС по отношение на един политик, независимо дали е законосъобразно или не е, се придобива информация, и неговата политическа дейност става достояние. Опасността по отношение на политиците е малко по завишена, защото тези, които управляват в момента, мога да наблюдават своите опоненти с използването на държавния апарат. Службите, които контролират граждани са подчинени на изпълнителната, на политическата власт, който управлява страната", обясни Рашков. 

Според него именно в това е проблемът - кой чете информацията и как я използва. "Възлагането на контрола на изпълнителната власт само, крие рискове за това упражнява ли се такъв контрол", категоричен е шефът на бюрото. 

По думите му с атаката срещу неговия заместник се цели блокиране на работата на бюрото. "Аз имам категорична информация, че целта е била бюрото. И насоката на дейността на ДАНС е точно такава, защото там има информация не само за Гатев, каквато са могли да съберат, включително и такава, която не отговаря на истината", коментира Рашков.

Той обясни, че със създаването на бюрото страната ни е изпълнила изискванията на Европейския съд за правата на човека, който произнесъл осъдителна присъда заради незаконно подслушване. В това решение се посочвало, че 10 хил. СРС за мащабите на България са прекалено голям брой. "Сега сме успели да редуцираме този брой под половината", обясни Рашков.  

По думите му за 2016 г. са наблюдавани, следени и подслушвани 2749 души, от които под 10 процента са политици и магистрати. Той се закани да предостави пред парламента данни за конкретни злоупотреби от конкретни служби. 

Той обаче намекна за "драстични нарушения" в ДАНС. Сред тях са внасяне на искания за прилагане на СРС до съд, който не е компетентен да издаде подобно разрешение. В последните години съдът отказвал все по-често подобни искания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови