ГЕРБ не опровергаха съмненията, че искат да бетонират шефа на агенцията за подслушване

БСП искат изслушване на председателя на Бюрото за контрол на СРС заради данни за злоупотреби в ДАТО

Юлиан Христов 27 септември 2017 в 11:35 6581 0

ГЕРБ не опровергаха съмненията, че искат да бетонират шефа на агенцията за подслушване

Снимка БГНЕС, архив

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), които уреждат мандата на председателя на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Текстовете бяха приети скоростно, като в рамките на две седмици минаха обсъжданията през специализираната комисия за контрол на службите и влязоха в пленарна зала.

Депутатите от ГЕРБ, които са вносители на промените, не опровергаха съмненията, че редакцията се прави точно сега, когато правителството опитва да преназначи на поста настоящия председател на ДАТО Цветан Китов, за когото президентът Румен Радев до момента отказва да издаде указ. Промените в закона идват и непосредствено след разразилия се нов скандал с контрола при подслушванията, след като председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков съобщи за нарушения при прилагането на СРС от ДАТО.

В доклада на парламентарната комисия за контрол на службите се посочва, че промените са приети в присъствието на главния секретар на Съвета за сигурност към Министерски съвет Георги Кръстев. Мотивите за редакциите са свързани с уеднаквяване на мандата на председателя на ДАТО с този на шефовете на останалите служби. В доклада се посочва също, че промените се правят и за да отговорят на "обществените очаквания за прозрачност" и че са приети единодушно и от управляващи, и от опозиция.

Въпреки това от левицата изразиха резервите си към промените. Филип Попов каза, че от БСП са съгласни, че трябва да бъде попълнена законодателната празнота, заради която към настоящия момент председателят на ДАТО няма мандат. "Но не сме съгласни мандатът на този председател да бъде удължен за още пет години", каза той и поясни, че председателят на ДАНС има само един мандат от пет години. "Закон не се прави с оглед на личността, така както е предложен", каза Попов и поясни, че от левицата ще внесат предложение мандатът на шефа на агенцията да бъде пет години и да отпадне предложението на ГЕРБ за два мандата от по пет години.

Славчо Велков също изрази съмнения, че промените се правят в полза на Китов. Той припомни, че шефът на ДАТО е назначен през 2013 г. без до момента за това да бъде издаден указ. "Тоест той вече има мандат от 4 години, ако вие признавате този негов мандат за валиден, би трябвало да се предложи на президента да издаде указ за 1 година. Ако кажете, че тези години не представляват мандат, тогава би трябвало да оспорваме легитимността на подписаните от него разрешения за СРС. Ние виждаме един откровен опит да бъде бетонирана отделна личност за длъжността и тя е добре известна – личността, която сега заема поста", каза Велков.

Той каза, че докладът за дейността на ДАТО не е приет в спецкомисията и заяви, че от левицата ще искат изслушване на председателя на Националното бюро за контрол на СРС, който изнесъл данни за неправомерност при прилагането на СРС, включително и от ДАТО.

"Ако искате да приравните мандатността с Държавна агенция "Разузнаване", би трябвало да мотивирате колко е близка дейността на ДАТО с тази на ДАР. Нали в ДАНС също има такава специализирана дирекция. Тогава защо искаме за още пет години?", попита той.

Председателят на спецкомисията за службите Димитър Лазаров от ГЕРБ припомни, че при назначаването на Китов през 2013 г. не е имало изискване за мандат. Той отказа да коментира дали "завареният случай" се брои за мандат, но каза, че новите промени въвеждат втори мандат за не повече от пет години, с което не отрече, че намеренията на правителството са да предложи Китов отново начело на ДАТО според новите промени в закона.

Иван Иванов от БСП също изрази съмнения, че промените се правят в полза на Китов. "Защо е записано, че му се дава възможност за още един мандат – не усетих да оборите нашето подозрение, че се прави за Китов. Опитвате се да не наложите една промяна, която е в ущърб на обществото. Хубаво е да ни обясните, защо се прави това нещо, а не преди година. Защо се предлага да му се удължи мандата с още пет години? Той има ли цял мандат сега, или няма?", попита Иванов. 

В края на дебата Димитър Лазаров определи като манипулативни твърденията, че промените се правят за Китов и поясни, че към момента законът предвижда председателят на ДАТО да е на поста си неограничено без мандат. 

На първо четене промените бяха приети със 104 гласа "за", като от БСП гласуваха "въздържал се". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови