БСП искат шефът на бюрото за СРС да отговаря пред парламента за подслушване на журналисти и политици

OFFNews 24 ноември 2017 в 11:07 3987 0

БСП поискаха шефът на националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков да бъде изслушван пред депутатите в парламента на закрито заседание относно негово изказване от август месец тази година, че журналисти, политици и магистрати са били подслушвани с цел сплашване.

На брифинг в парламента зам.-председателят на Комисията за контрол над службите Славчо Велков от БСП каза:

"Ще изпълним стриктно нашите отговорности свързани с опазване на класифицирана информация и няма да дадем повод за спекулации."

На закрито заседание на Комисията вчера е бил приет доклад за дейността на службата на Рашков, като единодушно членовете ѝ са гласували, че одобряват дейността на Националното бюро.

Ето какво е станало на заседанието според Велков:

"В хода на заседанието имаше въпроси към господин Рашков и един от тях беше за неговото изказване относно подслушването за сплашване. Той отговори общо на въпроса, тъй като нямаше подготовка. Предвид нашите съмнения за дейността на бюрото за съхранението на резултатите от прилагането на СРС и изтичането на информация от него, искаме изслушване на Рашков по чл. 113 от правилника на Народното събрание."

Славчо Велков уточни, че иска изслушването да бъде в периода 29 ноември-2 декември.

Подобно искане отправиха през лятото и от ДСБ и "Да, България". В писмо до тогавашния председател на парламента Димитър Главчев Атанас Атанасов и Христо Иванов поискаха изслушване на шефа на Бюрото заради изнесените "силно обезпокоителни", които са създали "съмнения за тежко нарушаване на основни граждански права, гарантирани от българската Конституция".

"За констатираните от бюрото нарушения г-н Рашков твърди, че е сезирал съответно - Главния прокурор, ВСС и Министъра на правосъдието, очевидно без резултат", се посочваше в писмото.

Случаят с подслушванията излезе наяве, след като прокуратурата поиска отнемането на допуска до класифицирана информация на Георги Гатев - зам.-председател на Бюрото. Причината - Гатев се срещал с обвиняеми и подсъдими лица. Според държавното обвинение той ги съветвал как да подготвят свои искания до Бюрото за проверка дали са били подслушвани нерегламентирано. Един от тях е варненския съдия Светлозар Георгиев, който гледа дело срещу Веселин Марешки. Съдията беше отстранен от делото по донос на прокуратурата, след като 6 месеца бил следен и подслушван.

Последва реакция на Бойко Рашков, който заяви, че това е атака на прокуратурата и ДАНС срещу ДПС, тъй като Гатев е представител на Движението. Изказването му дойде в момент, в който в някои медии беше тиражирана непотвърдена информация за това, че се подготвя разследване и арест на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Не би трябвало да има конфликт между прокуратурата и ДПС. Аз не бих се изненадал от абсолютно нищо, че щяло да се образува производство срещу лидер от ДПС, аз не искам да въвличам Бюрото в тези битки, то е независим орган", коментира тогава Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews