Валентин Радев: Взривеният банкомат може да е знак към МВР

OFFNews 05 юли 2018 в 10:13 3591 0

Валентин Радев: Не търся сигурност в поста си

Взривеният банкомат в столичния квартал "Люлин" снощи може да е знак към МВР, коментира пред БНР вътрешният министър Валентин Радев по време на честването на 139-годишнината от създаването на министерството.

"Да. Те и миналият път взривиха, видят ли празник, правят нещо, имам чувството, че е знак. Забележете, че дори парите не са взели. Взривили са го или са някакви некомпетентни, не искам да ги уча, по-добре да си останат такива, но не са стигнали до парите, като че ли е някакъв знак. Нищо. Касетките стоят. Има видеокамера, заснели са ги. Крият се, взривяват, гледат и бягат", каза министърът.

Не търся сигурност в поста си, аз гледам да си свърша работата. Така Валентин Радев коментира по-рано днес въпроса с оставката му и дали тя стои на дневен ред. 

Радев отказа да коментира критиките на БСП във вота на недоверие, защото в тях не е имало анализи. Той отрече да е му е оказван натиск от коалиционните партньори в управлението.

„Аз не съм усещал такъв натиск. Не съм усещал някой да ни спре по посоката, в която сме решили да управляваме министерството. Надявам се, няма да и в бъдеще. Аз съм в много добри отношения с вицепремиера Каракачанов, разбира се и с премиера и с моите колеги. Не виждам тук някакъв проблем“, каза МВР шефът.

Той коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, по повод внесеното от ГЕРБ искане за увеличаване на акциза за т.нар. бездимни цигари. От ВМРО излязоха с критики към тези текстове. Това провокира Борисов да коментира в Солун:

Няма да позволя повече ГЕРБ да бъде правен на тупан. Край, председателството свърши. 

Запитан колко стабилно изглежда правителството, вътрешният минисър коментира, че в сектор „сигурност“ усеща стабилност. По дубите му премиерът "вижда цялата картина" и може "да има право".

На въпрос дали се чувства като "бушон“ министърът отговори: „Не търся сигурност за поста си. Не съм го правил и като професионалист в българската армия. Никога не съм се интересувал от такива въпроси или пенсии. Гледам да си свърша работата. И на моите колеги от политическото ръководство, и от професионалното ръководство, и полицаи казвам едно - най-добрата защита е вашата добра работа и истината“.

Радев каза, че до края на годината ща се готови анализите за преструктуриране на МВР, а следващата година ще бъде внесен проект за нов Закон за МВР, каквото е едно от основните искания на синдикатите.

"Днес, година след полицейските протести, празнуваме заедно със синдикатите. Намерихме конструктивни тон", каза министърът. Според него промените вече се случват, "но постепенно, и реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни, каза той".

Той допълни, че ще има структурни промени, като е възможно и обединението на дирекции. 

„В зависимост от тези промени - колко са големи, може би, така си мисля, ще се стигне и до нов Закон“, каза Радев.

Седемте синдиката в системата изразяват мнението на над 1/3 от служителите в системата и политическото ръководство ще се вслуша в техните искания, „ако са социални, а не управленски“.

„Управленските нека оставим на правителството, на политическото ръководство и на професионалното ръководство“, каза министърът.

По повод оставката на директора на ОД на МВР в Ботевград заради случая „Пелов“, министърът коментира, че той не е бил единственият, но е един от основните отговорни за състоянието на дирекцията.

„И комисар Григоров и неговият заместник са много добри служители. Те просто не се справиха на тези постове. Ако погледнете кариерите им назад, аз съм много впечатлен и от едната, и от другата, но в момента, на тези постове, те просто не са успели да дадат най-доброто от себе си“, допълни Радев.

Отделните случаи взривяват общественото мнение за кратко, но като цяло системата е по-стабилна, смята министърът. Той изтъкна, че прокуратурата е господар на следствието и голяма част от работата на МВР остава необяснена по обективни причини.

„Цялата система за сигурност работи така, че тези, които са престъпили закона да получат своето наказание. Може да не стане веднага, но в крайна сметка по-важното е, както стана с „Килърите“ и „Наглите“, да получат осъдителни присъди. Там имаше доживотни присъди. Това не се е случвало с периоди назад в държавата. Това е важното – тази и превенция, тази сила закона възпре всички останали“, каза Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови