Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВР прибра дарения за половин млн. само за три месеца

Полицейската академия получила прахосмукачка, дивани и гладачен каландър

Юлиан Христов 03 юли 2018 в 06:45 2956 0

МВР прибра дарения за половин млн. само за три месеца

450 203.26 лв. под формата на дарения е получило МВР, което с бюджета си от 1.3 млрд. лв. за тази година е абсолютен рекордьор по харчове. 

От регистъра на сключените договори и получените от МВР дарения става ясно, че някои от придобивките на ведомството са прелюбопитни. Така например Академията на МВР е получила плахосмукачка, дивани и гладачен каландър. Дарението е направено от един от най-ревностните почитатели МВР - ведомственото предприятие "БМВ" ЕООД. Фирмата е дарила мебели и на Областната дирекция на МВР във Варна.

Сред другите традиционни дарители на МВР са общините, които основно са предоставяли гориво за полицейските автомобили. Община Пловдив пък е дарила тестове за накротици за 5 400 лв., а гуми и акумулатори за 1 208 лв. са предоставени от община Смолян на местната дирекция на МВР. Полицията в Ямбол е получила 20 хил. лв., с които са ремонтирани работните и общите помещения на дирекцията. 

Дърва за огрев пък са получили няколко регионални подразделения и участъци на пожарната в страната. Дарителят е Североизточното държавно предприятие. Дърва са доставени на пожарните в Долни чифлик, Бяла Слатина, Шумен, Нови Пазар, Каолиново, Велики Преслав, с. Крушари, Шабла, Попово, Омуртаг и Антоново. 

Най-големият дарител за трите месеца е Департаментът по енергетика на САЩ. На 1 март са направени общо 16 дарения, като най-скъпото е Радиационен портален монитор за 243 хил. лв., който е предоставен на граничната полиция в Елхово. Всъщност граничарите в Елхово са получили най-много дарения от САЩ. Сред тях са още Мрежово устройство "Концентратор", антена, кожух за камера, компютърна конфигурация, резервно електронно захранване, захранващо таблои  камера. Компютри са дарени на полицията в Бургас и на авиационното звено на Гранична полиция.

Само за 2017 г. МВР получи дарения на обща стойност е 2 162 075 лв. Порочната практика за даренията беше спряна през 2014 г. с изцяло новия Закон за МВР, който по-късно беше ремонтиран и от списъка с дарителите бяха премахнати частните фирми. Предприятието БМВ пък беше временно извадено от МВР, но през 2015 г. отново се върна в редиците на вътрешното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews