Кабинетът отхвърля идеята на Борисов ветото да се гласува спешно преди вота

OFFNews 22 юни 2022 в 14:58 5031 3

Лена Бориславова

Снимка БТА

Лена Бориславова

Правителството не приема предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов парламентът да гласува още днес следобед одобрява ли да отпадне ветото за членство на Македония в ЕС.

Това е става ясно от думите на началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

На брифинг по-рано днес Борисов предложи ГЕРБ да подкрепи в пленарна зала падането на ветото непосредствено преди да бъде гласуван поисканият от неговата партия вот на недоверие на кабинета. Формално такова гласуване е невъзможно в толкова кратък срок, тъй като нито Министерски съвет е внесъл такова предложение в НС, нито то е минало през парламентарните комисии.

Правителството отказа предложението на лидера на ГЕРБ първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство. Премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече обявяваната формула решението да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и накрая през Министерския съвет, е цитирана Лена Бориславова във фейсбук страницата на "Продължаваме промяната".

Как изглежда дневният на властта днес:

15 ч. - Заседание на комисията на външни работа в Народното събрание. На него трябва да бъдат обсъдени документи по френското предложение за отпадане на ветото за Македония.

15 ч. - Заседание на Министерския съвет, в което външният министър трябва да внесе за одобрение българската позиция за утрешния Европейски съвет по темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани. 

19:10 ч. - Парламентът гласува искания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

3

IvanofRumen

22.06 2022 в 15:34

Разбира се, че ще отхвърли предложението на лъжеца и крадеца мутра. Това не е предложение, това е капан. Този примат действа по мутренски, но не мисли, че номерата му не минават вече, още по-малко и в Европа.

2099

2

Mateevk

22.06 2022 в 15:31

Като видях първо, че ще подкрепят отпадането на ветото, си викам - Ей, доживях да видя един наистина държавнически подход. Да, ама не - то пак било дребни политически игрички. Дано сколасат накрая вместо да се надлъгват като цигани.

5827

1

pisnamiotmutri

22.06 2022 в 15:18

Някаква стара крадлива мутра, която разчита на купен ромски вот ще поставя условия и срокове със заплашителен тон. Ама моля ти се :D