ГЕРБ ще подкрепи падането на ветото, ако бъде внесено веднага (видео)

Георги Ангелов 22 юни 2022 в 11:33 8398 7

Бойко Борисов ГЕРБ

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Бойко Борисов

ГЕРБ ще подкрепи падането на ветото над присъдиняването на Македония, ако премиерът Кирил Петков свика веднага Министерски съвет и внесе проект за решение в парламента, още днес. Това обаче трябва да стане преди да бъде гласуван вотът на недоверие, планиран за 19:10 днес, който ГЕРБ ще подкрепи. Този ултиматум даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Кирил Петов в обръщение от партийната му централа. 

Според Борисов вотът на недоверие нямал нищо общо с темата за Македония, той гарантира, че предложението на френското председателство ще бъде подкрепено от ГЕРБ с 59 души. Утре има среща на върха на ЕС, последна за френското председателство, на която европейските лидери ще разискват темата.

„Вчера (Кирил Петков бел. авт.) отново излъга, че ще отиде на съвет и ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от МС в парламента. Кой е този някой? Кой му пречи? От кого се страхува? На Запад имаме много приятели и те ни казват, че той ще се крие и страхува, докато ние не свършим тази работа”, продължи Борисов.

"Френското предложение за Северна Македония е много добре. Вярвам на президента Макрон и на ЕС. До този момент всичко добро в България се е случило благодарение на ЕК", каза Борисов.

„Водих разговори с депутатите от ГЕРБ, помолил съм ги, ако ми вярват, да подкрепят предложение, ако се осмели този страхливец и лъжец. Ако се престраши, ще има 59 депутата в подкрепа на даване на „зелена светлина” за Северна Македония и Албания”, каза Борисов.

„Да свика МС, да даде предложение, да дойде в парламента”, каза Борисов.

Той припомни, че евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС е докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент. „Няма мърдане при тях по отношение на евроатлантизма. Ще имаме огромно мнозинство с "Да България", заключи Борисов.

"Това е най-правилното решение за бъдещето на България, Европейския съюз и Балканите. Няма да останем в тъмната страна на Евразия, да допуснем путинизация", коментира Борисов.

„Премиерът и управляващото мнозинство взимат и тежки и непопулярни решения, когато се отстоява принципът. В момента Западът, НАТО, Европа, евроатлантическите партньори искат разширяване към Балканите. Кой направи договорът за добросъседство, който беше приветстван и от президента Радев на КСНС? Ние заедно с колегите от СДС. Не мога да си представя как най-важната тема за Европа, за Америка, той не я бил чел. Ами да му я предоставим, да я прочете”, каза Борисов.

Борисов каза още, че сегашното правителство не е направило нищо по отношение на Протокола, който е неразделна част от френското предложение. Той не е и подписан.

„Не се страхувай, ела в парламента, обърна се Борисов към Петков. Това е най-доброто решение за България, Балканите и ЕС", каза още лидерът на ГЕРБ.

„Всеки може да си свика 2000-3000 души агитка. Стига се страхува! Ела в парламента, ела в комисия, кажете какво ще направите по Протокола, защо не сте го направили, защо лъжете, че друг ви е виновен?”, призова още Борисов.

Заседанието на комисията по външни въпроси на която ще бъде обсъждано предложението е свикана за 15 днес. За същия час е свикано и заседанието на Министерски съвет на което външният министър Теодора Генчовска ще внесе официално преложението на френското председателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

7

Блейк7

22.06 2022 в 13:28

Ей, и този и президента вече го дават на истерия и фалцет след като виждат че ПП в края на краищата няма да се поддадат на фейка с МАКЕДОНИЯ–Я–Я–Я.

Бойко вика - ще го подкрепим, ако го внесат на момента, веднага.

И що? За да накарат Кирил да направи нещо, което знаят че ще бъде изтълкувано от много хора като грешна стъпка - просто защото цялата истерия досега беше именно за да вкара такива настроения в главите на тъпите индивиди от народа... а за съжаление такива са достатъчно голяма част.

Само че Киро им го извъртя и ги кара те сами да вземат това решение.

12073

6

IvanofRumen

22.06 2022 в 13:06

С погнуса му гледах простотията. Този мутрафон наистина тотално е изтряскал. Със сигурност има нужда от специализирана помощ. И какво ни крещиш мутро? Карай се на зомбираните ти поклонници.

5827

5

pisnamiotmutri

22.06 2022 в 12:50

Пак ли тоя изкуфял дядка коментира нещо!? :D Да ходи при Пенев и Венци Стефанов те ще го разберат

12073

4

IvanofRumen

22.06 2022 в 12:45

Тикавата е най-големият гьонсурат. А кой слугува на Путлер, бе простак, лъжец, крадец, сикаджийски мутрафон? Кой му построи турски поток с наши пари? Ти си най-големия лъжец, правещ се на много хитър, но и твоето време ще дойде.

1973

3

autogentile

22.06 2022 в 12:29

Завалиите от И Така Нататака вече тотално ще изперкат… Да видим сега как темата “Македония” ще им се отрази на гласуването на вота на недоверие. Няма да им е лесно…

-1100

2

qwertz

22.06 2022 в 12:25

Имбецилната Тиква Дъ Хът пак логорейства. Хахаха

14469

1

случайно прочетох

22.06 2022 в 12:08

Шизофрения?