Петков предлага всяко предложение за Македония, което се отклонява от позицията ни, да минава през НС

OFFNews 15 юни 2022 в 10:34 4322 3

Кирил Петков

Снимка БГНЕС

Кирил Петков

Всяко предложение от европейските ни партньори за Република Северна Македония (РСМ), което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019, да бъде препращано незабавно към комисията по външна политика на Народното събрание.

Това решение ще гласува правителството на днешното си заседание, обяви премиерът Кирил Петков.

Решението ще задължава представителите на България в Комитета на постоянните представители и на Съвета "Общи въпроси" да не одобряват каквото и да е решение за Северна Македония, отклоняващо се от рамковата ни позиция, без изричното съгласие на Народното събрание.

"Така избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи самостоятелно каквото и да е било по темата за Северна Македония и тази тема трябва да бъде решавана само от Народното събрание. С това този дебат би трябвало да приключи!", каза Петков.

Решението на правителството се състои от две точки. Първо, всяко предложение от страна на Френското председателство на ЕС, от държава – членка или от ЕК, свързано с одобряване на начало на преговорите за членство на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или на заседание на Комитета на постоянните представители или на съвета Общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика в Народното събрание.

Втората точка гласи: "Представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и Съвета "Общи въпроси" да не изразяват съгласие с предложенията по точка 1 до обсъждането им от Народното събрание, а при отхвърляне от Народното събрание да изразят отрицателна позиция."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

15.06 2022 в 13:36

Приемат ли хартиените бюлетини приключваме с надеждите за промяна. Ще си блеем по протестчета и ще ни бият тия внасящи вот на недоверие

2051

2

Propaganda

15.06 2022 в 11:32

Изненадан съм, че Кирил така финтира чалга боклуци в парламента. Умен е леко, макар и пол. дилетант.

А славуца се превърна в епохален пример за пол. провал.

славиту в политиката е като расия на война - изумяват с некадърност!

2910

1

ivenco

15.06 2022 в 11:14

Стига с тая Македония,бе.Работете бюджета и законите. Аман....