С дебат 'кой е по-ляв' НС вдигна минималната заплата. Увеличение обаче ще има от 2024

Йорданка Веселинова 01 февруари 2023 в 12:57 4319 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Борислав Гуцанов, Корнелия Нинова

В предпоследния ден на 48-ото Народно събрание депутатите вдигнаха минималната работна заплата до 50% от средното брутно възнаграждение за страната. Увеличение обаче ще има догодина - от 1 януари 2024 г.

Минималната заплата ще е половината от средната брутна заплата за последните 12 месеца, в които влизат последните два тримесечия от предходната и първите две тримесечия от настоящата календарна година. Точната сума трябва да бъде определена до 1 септември.

На брифинг в НС лидерът на левицата Корнелия Нинова прогнозира, че увеличението ще е с между 100 и 150 лв. Изчислението обаче се базира на данни, каквито към момента няма. За третото тримесечие на 2022 г. средната брутна заплата е била 1743 лв, показват данни на НСИ.

Промените станаха факт с приетите на второ четене промени в Кодекса на труда.

През декември БСП направи над 30 опита да вдигне минималната заплата до 50% от средната - над 20 опита за вкарване на Кодекса на труда в програмата на депутатите и още около 10 - през удължителния закон на Бюджет'2022. Всички тези опити се проваляха с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Демократична България", "Български възход" и ДПС. В сряда обаче БВ подкрепи влизането на точката в дневния ред, както и двама от ДПС, всички от "Възраждане", ПП, БСП и още трима от ДБ. В края на миналата седмица, когато текстовете трябваше да се гледат, дневният ред бе пренареден и изобщо не се стигна до проектозакона.

Казусът с минималната заплата

На 20 декември социалната комисия в парламента реши да увеличи не основната, а брутната минимална заплата, в която влизат и "клас прослужено време", и бонусите за нощен и извънреден труд. По-късно ПП отказа подкрепа. Междувременно КНСБ обяви на съвместен брифинг с БСП в парламента, че ще излязат на протест, ако минималната заплата не бъде вдигната, и заплашиха: "Който пипа клас, пада от власт!".

Ден по-късно депутатите се захванаха с удължителния закон на Бюджет'2022. Тогава бяха направени няколко опита за вдигане на минималната заплата до 850 лв., каквото бе и искането на синдикатите. Опитите обаче се провалиха. На 29 декември, по време на последното си заседание за 2022 г., Министерският съвет реши минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Как и кога да се вдигне минималната заплата?

В хода на дебата днес Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" днес заяви, че е нужна редакция в зала, с която да се увеличи не брутната, а основната минимална заплата. Той е на мнение, че има аргументи за подход спрямо брутната заплата, но промените не следва да се правят между двете четения. От ДПС декларираха, че ще подкрепят промяната, но ако се премахне понятието "брутна".

Бившата социална министърка на ГЕРБ-СДС Деница Сачева направи редакционното предложение. Тя обаче предложи минималната заплата да се увеличи не от 1 юли, а от началото на 2024 г., като увеличението ще се изчислява на база на предходната година. (Между двете четения имаше предложение на ПП увеличението да се определя на база последните 6 месеца - б.а.) По думите ѝ предизборно не могат да се вдигат заплати, тъй като това ще се отрази на редица сектори. Очаквано срещу това предложение се обявиха от БСП и ПП. 

От "Демократична България" направиха редакционно предложение - минималната работна заплата да се увеличи от юли 2024 г., като се вземе периодът от предходните 12 месеца.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" пък коментира, че за пореден път законопроект на БСП се превръща в текст на ГЕРБ. Това се случи и по време на прекрояването на Изборния кодекс. При Кодекса на труда се случи същото - левицата внася законопроект, а по време на второто четене се приемат редакционни  предложения на ГЕРБ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък му отговори с аргументи в стил "кой е по-ляв", нападайки доскорошните си коалиционни партньори от ПП. Тя поиска увеличението да стане факт от 1 юли 2023 г.

От "Възраждане" също влязоха в този спор и заявиха, че ПП са откраднали програмата на левицата. От формацията на Костадин Костадинов декларираха, че подкрепят предложението на Нинова.

Заплатите се вдигат догодина, с колко - мистерия

След този дебат бе дадена почивка, през която се събра работна група, която да постигне консенсус около промените. В крайна сметка работната група излезе с предложение да отпадне думата "брутна". Минималната работна заплата пък трябва да се определя до 1 септември на текущата година. Тя ще бъде не по-малко 50% от средната брутна заплата за последните 12 месеца, като в периода влизат последните 2 тримесечия от предходната и първите 2 тримесечия от настоящата календарна година. Това предложение бе отхвърлено.

Депутатите обаче приеха предложението минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна заплата за последните 12 месеца, в които влизат  последните две тримесечия от предходната и първите две тримесечия от настоящата календарна година. Точната сума трябва да бъде определена до 1 септември.

Депутатите отхвърлиха искането на БСП увеличението да влезе в сила от 1 юли 2023 г. - "за" бяха от БСП и "Възраждане", независимият Явор Божанков, както и по четирима от ПП и БВ. 

Така законът и промените ще влязат в сила три дни след обнародването му в "Държавен вестник", а увеличение на минималната работна заплата ще има от 1 януари 2024 г. Решение каква ще е сумата ще взима Министерски съвет до 1 септември тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови