Росица Янакиева: Случаят "Розово" показва, че пак тичаме след събитията

OFFNews 02 май 2014 в 17:27 4388 5

Росица Янакиева, кмет на Перник.

„Случаят „Розово" показа отново, че тичаме след събитията и че държавата ни не съумява да действа своевременно и да прогнозира дългосрочно ключови обществени въпроси", коментира кметът на Перник и кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Росица Янакиева.

"Още преди 1,5-2 години стана ясно, че се очаква бежански поток от Сирия и още тогава трябваше да се предвидят всички последици и възможни проблеми, да не се допуска възникването на социално напрежение сред населението, да се създадат условия за работа и адаптация на бежанците.

Държавата действа на парче, липсва дългосрочна визия и решение за проблема. По бежанския въпрос може да се търси по-активно съдействие и от Европейски съюз", смята Янакиева.

Тя уточни, че в Пернишко също има около 300 сирийски бежанци, от които 100 деца и между тях и българите не е имало конфликти.

"Отношенията между бежанците и местното население са нормални и хората проявяват търпимост един към друг. Районът обаче е с висока безработица и съответно много малко от бежанците успяват да си намерят работа.

Това би могло да бъде проблем в дългосрочен аспект и затова е важно държавата да вземе мерки по въпроса своевременно. Трябва да има и такива мерки, които не допускат лошо отношение към бежанците, но също така и в най-голяма степен да защитават интересите на българите в собствената им страна", смята Янакиева.

Тя призова управляващите да анализират внимателно случая „Розово" и да изработят стратегия за действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови