Quantcast

Росица Янакиева: Случаят "Розово" показва, че пак тичаме след събитията

OFFNews Последна промяна на 02 май 2014 в 17:27 3797 5

Росица Янакиева, кмет на Перник.

„Случаят „Розово" показа отново, че тичаме след събитията и че държавата ни не съумява да действа своевременно и да прогнозира дългосрочно ключови обществени въпроси", коментира кметът на Перник и кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Росица Янакиева.

"Още преди 1,5-2 години стана ясно, че се очаква бежански поток от Сирия и още тогава трябваше да се предвидят всички последици и възможни проблеми, да не се допуска възникването на социално напрежение сред населението, да се създадат условия за работа и адаптация на бежанците.

Държавата действа на парче, липсва дългосрочна визия и решение за проблема. По бежанския въпрос може да се търси по-активно съдействие и от Европейски съюз", смята Янакиева.

Тя уточни, че в Пернишко също има около 300 сирийски бежанци, от които 100 деца и между тях и българите не е имало конфликти.

"Отношенията между бежанците и местното население са нормални и хората проявяват търпимост един към друг. Районът обаче е с висока безработица и съответно много малко от бежанците успяват да си намерят работа.

Това би могло да бъде проблем в дългосрочен аспект и затова е важно държавата да вземе мерки по въпроса своевременно. Трябва да има и такива мерки, които не допускат лошо отношение към бежанците, но също така и в най-голяма степен да защитават интересите на българите в собствената им страна", смята Янакиева.

Тя призова управляващите да анализират внимателно случая „Розово" и да изработят стратегия за действие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2014 в 18:38

Това не беше ли госпожата, която оплю Европейският съюз пред руските медии? Защо още не е в Москва, а взима отношение по въпроси в България?

03.05 2014 в 11:56

защо упорито ги наричат бежанци, а не африкански емигранти сред които има и масови главорези

03.05 2014 в 09:26

Трябвало сега българите да си посипем главите с пепел и да се извиняваме, да се срамуваме, да се чувстваме неудобно заради..."фашистите" от Розово... Я се погледнете всички вие, фарисеи безподобни, които съдите хората от това село - много ви е лесно при уреден живот в топлите кабинети и офиси да хвърляте жлъч и храчки против оскотелия български народ, който със сетни сили се бори за живота си - без пари, без перспектива, без здравеопазване на село, без провизии, без транспорт, без удобствата на големия град, без защитата на полицията от набезите на цигани и мародери...За какво ги съдите, тези бедни хорица от село? За какво - за това че са беззащитни и не могат да напишат и една дума в Интернет, да кажат нещо по вестници и телевизия за нещастния си и пропаднал живот? За какво им завиждате? Или го правите, за да се въздигнете в собствените си очи на "модерни" европейци? Я се вижте по-добре къде сте и къде са хората от селото, а и от всички български села и градове, които водят жалко съществуване заради продажните български политици. Кой на кого трябва да се извинява? Лицемери!''

02.05 2014 в 20:50

Крайно време е Маргарита Попова да подаде оставката си като вице-президент. Те вървят в тендем с президента и ако не споделя работата на президента трябва да освободи поста. Тако отвън да дава публични оценки на институцията.
Така е по моралните норми г-жо Попова.

02.05 2014 в 18:19

За сметка на всичко друго,другарката Янакиева си построи хасиенда в Созопол,и делна париците с фирмите които ремонтираха след земетресението!