Крън приюти изгонените бежанци, МВР проверява "проблема в Розово"

OFFNews 30 април 2014 в 20:57 7688 6

Снимка sabori.bg

Крън.

Изгонените от село Розово 17 сирийски бежанци намериха подслон в Крън (град в община Казанлък).

Те плащат 1300 лева наем на местен бизнесмен, който им е предоставил къща, съобщава БНТ.

Днес следобед един от сирийците, прогонени от Розово, е получил тежък сърдечен пристъп в Крън.

Той е бил транспортиран до болницата в Казанлък, но от Спешния център в града отказаха информация за състоянието му, съобщава БНР.

МВР ще провери законосъобразността на действията на всички институции, имащи отношение по проблема в Розово, обяви по-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Едва ли това е най-тактичният вариант да се използва случая и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове, допълни Лазаров и изрази личната си позиция, че „това е нехуманно в съвременните условия“.

Повод за коментара му е докладната записка от кмета на Розово Теодора Георгиева, в която се посочва: „Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък“.

Лазаров каза, че ще даде указания за извършване на проверка по случая. Тя ще бъде в няколко посоки – спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица; дали те самите са спазили процедурите, които се изискват в съответствие с техния статут и дали местната власт им е издала адресна регистрация, която те са пожелали.

Видяното в Розово не отразява цялостно нагласите и ситуацията в българското общество, заяви и вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Вътрешният министър призова „правозащитните и неправителствените организации в България, които развиват дейност в тази насока, да обърнат внимание именно на този случай, а не да търсят проблеми там, където ги няма“.

Мисля, че реакцията спрямо бежанците, които се настаниха там, в доста голяма степен наруши техните права – човешки и граждански, заяви вицепремиерът във Бургас.

Йовчев окачестви като „неадекватна реакцията както на местната власт, така и на някои от политическите сили“.

Изключително притеснително е представител на местната власт да говори за етническа чистота. Това е нещо, което не мога да приема под каквато и да е форма, заяви вътрешният министър и добави, че „българският народ не е такъв“.

Въобще не може да говорим за принудително заселване. По закон тези хора можеха да се заселят там. Отговарят на абсолютно всички изисквания, добави още Йовчев.

Трябваше да има декларация от ГЕРБ, но в тази декларация трябваше да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота, изтъкна Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови