Радев: Ветото на Македония да остане до вписване на българите в конституцията (видео)

Георги Ангелов 04 май 2022 в 12:14 2726 2

Снимка БТА/Цветомир Петров

"Не мога да направя компромис с правата на македонските българи. Те трябва да са в Конституцията". Това заяви президентът Румен Радев в половинчасовото си изказване за откриване на конференция на тема: "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония".

Форумът е организиран от Института за исторически изследвани при Българската академия на науките и Македонския научен институт и под патронажа на държавния глава. Конференцията е в памет на Гоце Делчев, от чиято гибел днес се навършват 119 г. 

От изказването на Радев излиза, че той не съгласен с формулата, до която достигнаха премиера Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен - промяната на Конституцията да е гарантирана от ЕС, като бъде вкарана заедно с пакета мерки от договора за добросъседство между двете държави в преговорните глави. Така хем няма да бъде блокирано присъединяването на Северна Македония към ЕС, хем ще бъде защитена българската позиция. 

Убеден съм, че европейското бъдеще република Северна Македония няма алтернатива, каза в началото на изказването си Румен Радев и добави, че е убеден в желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване. Той припомни, че България е държавата, която първа призна независимостта на младата македонска държава през 1992 г.

"Ние безусловно подкрепихме членството на Северна Македония в НАТО, предоставихме гаранции за нейната сигурност". Ако искаме нашите отношения да се развиват стратегически, ние трябва да бъдем откровени в нашия диалог", каза Радев. Той добави, че в Скопие и в момента се вихри антибългарска кампания с участието на държавни институции, медии и политически партии.

"Процесите на сближаване са блокирани, Коридор номер 8 остана в сферата на декларациите. Договорът за добросъседство от 2017 г. не се изпълнява, работата на комисията по исторически и образователни процеси е блокирана", изреди президентът. Той каза, че Скопие използва всякакви начини за лобиране в своя полза, а "скандалното преброяване" през миналата година е откроило проблемите на нашите сънародници.

"Войната в Украйна се използва, като аргумент за спешна и незабавна интеграция с цената на тежки компромиси", каза Радев. Според него сме изправени пред исторически избори и "това е въпрос, който засяга фундаментите на нашата национална идентичност… нашето достойнство, като народ, устойчивостта и бъдещето на ЕС, дори това да не се оценява така от нашите партньори". 

Според Радев в момента сме изправени пред "дилема как да направим, така че възможно най-бързо да дадем съгласие за начало на преговори за интеграция, като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм и защитим нашата история и идентичност".

"Какви гаранции трябва да достигнем в европейски формат? Какви са факторите, движещите сили, какъв е техният генезис?", зададе въпроси президентът. След което си отговори: 

Не мога да направя компромис с правата на македонските българи. Те трябва да са в конституцията.

Радев обясни, че това е важно, за да могат българите в Северна Македония "да могат да се интегрират в икономическия живот на нашата съседка". Той определи записването на "българи" сред "народотворните националности" в конституцията, като "бариера за прекратяване на процеса с дебългаризация".

"Няма как да приема мулти перспективния подход към нашата история, няма как да се съглася с кражбата на нашата история", каза още Радев и заяви, че е изключително важно прекратяването на езика на омразата. "Това започва със смяна на учебниците по история и география. Не мога да приема, че младото поколение се възпитава в език на омраза към България. Няма как да вървим напред, ако не се разсекретят архивите на УДБА (тайните служби на  Югославия 0 бел. ред.), за да стане ясно за хилядите избити, само защото те се наричат българи. Както всички държави  от Източна Европа изживяха своя катарзис не може Македония да не скъса със своето тоталитарно минало и устойчиво да поеме по пътя си към демокрацията."

Според Румен Радев в ЕС не се осъзнава потенциала на македонизма за дестабилизация.

"Ние трябва да интегрираме партньори, а не проблеми. Ето с тези неща, като президент на република България, няма как да направя компромис", каза Радев. Големият въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорите, заяви държавният глава и допълни за пореден път:

Винаги съм твърдял, че това трябва да е, след като се промени Конституцията.

Той обясни, че ветото не трябва да се вдига преди това, защото от 5 г. имаме договор за добросъседство, "но какво се случи, нима нещо се промени?". Според Румен Радев няма гаранция, че нещо ще се промени. Как ЕС ще гарантира, попита той и добави, че Скопие показва липса на желание за спазване на човешките права, което е заложено Копенхагенските критерии за присъединяване към ЕС. 

За пореден път Радев каза, че е "за" да отворим вратата за преговори, когато видим ясни гаранции за необратим процес. Той каза още, че има неразбиране от ЕС на нашата позиция и парадоксално се "използват се всякакви методи за лобиране и натиск върху България чрез нашите съюзници и европейските институции за вдигане на ветото за старт на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС". 

Радев не пропусна да "ужили" 42-та интелектуалци и общественици от България и Северна Македония, които се обявиха вчера за падане на ветото и съобщиха за създаване мрежа от клубове за приятелство, чиято цел е "да се създаде активна гражданска общност, която да работи за сближаване на двете държави на основата на европейските ценности":

"Изумително е как български интелектуалци, които от сутрин до вечер се кълнат в европейските ценности, всъщност са готови да прегазят европейските ценности, и копенхагенските критерии и казват - напред веднага, вдигаме всичко безусловно. Същите интелектуалци, които не дават и косъм на съмнения да падне, че те са върли антикомунисти легитимират идеите на комунистическия интернационал. Аз мисля, че България има много, много други интелектуалци и благодаря, че вие сте тук".

"Прекрасно е, че енергичните нови премиери на двете страни поеха по нов път. Аз искам да видя календарен график и за решаване на отворените политически въпроси, защото ако не ги решим, всичко това и усилията на двете  правителства, отново ще отидат на заден план. Важно е да се разясняват проблемите и нашата позиция. Мога да кажа, че България не действа от позиция на силата, а на истината и отговорността към ЕС. В това се състои силата на нашата позиция и тя трябва да се отстоява във всички формати", настоя още държавният глава

Той обърна внимание към проекторезолюция 741 на САЩ, която ако се приеме, септември ще бъде обявен за месец на македонския език, култура и история в приноса за развитието на страната. Това нещо се върши под носа на дипломатите, подчерта той. Радев настоя, че единствено организациите реагирали и благодари на генералния ни консул в Чикаго за обръщението му към конгреса на Илиноис, защото това показвало как отстояваме нашата политика.

Можете да гледате цялата конференция тук: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

04.05 2022 в 13:00

И в Македония и в България руски интереси спират съвместната работа за по-силни Балкани.
 
X

Подкастът на OFFNews