Правителството ще облекчава международното осиновяване на деца

OFFNews 16 ноември 2017 в 12:24 5418 0

Правителството ще облекчава международното осиновяване на деца

Министерството на правосъдието предлага мерки облекчаване на процедурата при международното осиновяване и издаването на разрешения за посредничество при международни осиновявания. Това ще стане с промени в две наредби, които са публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg.

Става въпрос за промени в Наредба № 3 за условията и реда за водене на регистрите при международно осиновяване и даване на съгласие от министъра на правосъдието и Наредба № 2 за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за посредничество при международно осиновяване и за осъществяване и прекратяване на дейността на акредитираните организации.

Измененията предвиждат да отпадне изискването за кандидат осиновители за деца от чужбина да предоставят удостоверение за сключен граждански брак, както и отпадането на задължението за юридически лица с нестопанска цел да представят копие от учредителни актове или устави и удостоверения, че са регистрирани като администратори на лични данни за издаване на разрешение за посредничество при международно осиновяване.

Данните за брака ще се основават на изготвения социален доклад от дирекция „Социално подпомагане“ по постоянния адрес на осиновяващите, а необходимата информация за организациите кандидати за посредници ще се набавя по служебен път от регистъра на администраторите за лични данни.

Във връзка с определяне на най-подходящия осиновител за децата с местопребиваване в България се променя съдържанието на декларацията за потвърждение на проекта за осиновяване, която кандидатите за длъжни да подават всяка година. Предвижда се тя да съдържа кратка информация за икономическото, социалното и здравословното състояние на осиновяващия и на членовете на неговото семейство, както и характеристики на детето, което той желае да осинови, в съответствие с разрешението за осиновяване.

С цел по-ефективна защита правата и интересите на осиновените деца изрично се предвижда още задължение за акредитираната организация да предоставя всяка получена информация относно затруднена адаптация и предприети действия за закрила на осиновено дете и след изтичане на двугодишния период за наблюдение след осиновяването.
Новите разпоредби са и с цел синхронизиране с разпоредбите на Семейния кодекс и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които влизат в сила от 1 януари 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови