Правителството осигурява вода от резерва за Своге

OFFNews 17 август 2022 в 13:10 1459 0

Николай Николов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Николай Николов

"Кризисният щаб в Своге е поискал от правителството да осигури вода от резерва, като това, което е поискано, ще бъде осигурено", заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. 

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов обясни от своя страна, че са осигурени 99 000 литра питейна вода до момента за населението, което, по думите му, официално е 12 000 души, но реално най-вероятно е много повече.

Бедствено положение в Своге, водоноски вместо вода от чешмите

"Националното сдружение на общините е подкрепило усилията на оперативният щаб за осигуряване на вода, Столична община е дала 6 кубика вода, дали са още Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Бачково, Девин, Пловдив. На 15 места в Своге се раздава питейна вода и вода за битови нужди. Цистерните са различни. Взети са мерки за възстановяване на водохващането в Искрец от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Работи се активно" допълни той. 

Мнението на спелеолозите: Станало е срутване, водата на Искрецка река скоро ще потече пак

От вчера са засегнати няколко рибарници и около 40 тона риба трябва да бъде унищожена безопасно. С това са се заели от Министерството на земеделието, храните и горите и Агенцията за безопасност на храните. 

Николов е разговарял с директора на НЕК ЕАД и е уточнено, че изграденото водохващане на връх Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, за да се възстановят водните количества, които отиват в река Студена.

Река Искрецка край Своге може да е изчезнала заради слабо земетресение

"Очакваме резултат до едни-два дни. Има и резервен вариант - да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата с пещери. Хидрогеолозите ще изследват този вариант", посочи директорът на Пожарна безопасност и защита на населението. 

Николов успокои гражданите, че се прави всичко възможно, така че да се чувстват сигурни. "Много е сложно да бъде обяснено, ако човек не е на място. Доскоро водохващането под Петрохан отиваше в езерото Петрохан отиваше за Берковица, тази река не е изчезнала, а е с малък дебит. Спира в нищото, но не е за първи път това", допълни комисарят.  

Как река Искрецка изчезна снощи (видео)

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община оказват помощ на жителите на Своге.

Още във вторник аварийните екипи осигуриха водоноски и контейнери с вода за Своге. Те бяха предоставени за нуждите две детски градини и болница. Днес също авариен екип ще достави бутилирана вода, която ще раздаде на населението, съобщиха от Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!