Гаф: Радев и Желязков не си сложиха ермолки на молитвата за мир в Централната софийска синагога (снимки)

Кипата, позната като ермолка, е традиционна еврейска шапка, която следва да се носи по време на ритуали и на свещени места

OFFNews 15 октомври 2023 в 14:11 8520 9

Росен Желязков и Румен Радев

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Росен Желязков и Румен Радев

Молитва за мир се отслужва в Централната софийска синагога в знак на солидарност и съпричастност към жертвите на конфликта в Израел и техните семейства.

Сред гостите на събитието бяха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков. Двамата обаче не си сложиха кипа, както е прието да се прави в синагогата, дори от тези, които не изповядват юдаизъм. Кипата, позната също като ермолка, е традиционна еврейска шапка, която следва да се носи по време на ритуали или на свещени места.

Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври.

Инициативата е организирана съвместно с Централния израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България, Организацията на приятелите на Израел в България "Негев" и Офиса на Американския еврейски комитет в България.

Снимка: БГНЕС. В кадъра се вижда лидерът на СДС Румен Христов, който е сложил кипа

Освен Радев и Желязков на церемонията да присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и представители на институциите и дипломатическия корпус.

"В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на Хамас срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви. Това каза президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир", каза Радев. 

По думите му сцените на брутална жестокост и насилие в Израел отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят.

Радев изказа съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Израел и по света, загубили близки и приятели в този безпрецедентен по жестокостта си акт. "И най-важното, искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави", заяви държавният глава.

Росен Желязков заяви, че еврейският народ е братски на българския, а Мария Габриел осъди атаките в Хамас и изказа съболезнованията си към близките на жертвите. Д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", също говори в синагогата. 

Желязков посочи, че Народното събрание в петък прие декларация в подкрепа на Израел. По думите му това не е обикновен политически акт на солидарност, а човешка подкрепа. Скърбим за нашите братя и сестри днес, на този ден на траур и се молим за душите на загиналите, на живите, за всички, които ще проведат справедливата битка срещу тероризма, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

16.10 2023 в 11:25

Киселяк,

Глупостите ти са в стил "А вие що биете негрите?".

11300

8

yoghurt

15.10 2023 в 22:34

Тенденциозно, следва се модата в общественото мнение - "да се харесаме на повече народ", не обективната журналистика, която би споменала, че и другите представители на българската власт бяха без шапка.

Извън въпросът е въобще, че Радев не ми е симпатичен. Защо се налива още масло в огъня на прогивопоктавянето на наши и ваши, може би заради първичният "интелект", който ни е обзел в обществото напоследък, в стил рийлчета в инстаграм или суайпове в тиндър.

Иначе, разбира се. Коментарът ми беше пошъл, в църква - без шапка, в синагога - със. Тъкмо беше пошъл, защото можеше дарсе спомене целият обичай, не да се търси скандаУ.

788

7

jorj

15.10 2023 в 21:05

Човек когато няма природен интелект, винаги решава проблемите като ленин, сталин, путин и куп други комунистически, природно осакатени нищожества. радев е ясен, един от тях. Желязков може и трябва да се учи на политически етикет.

1220

6

хr4

15.10 2023 в 19:15

Апропо кипата не е задължителна, но е задължително мъжете да имат някаква шапка на главата(в тоя ред на мисли и фуражка върши работа :) ...)-така ми обясни един еврейски поп на една сватба-шапката символизирала Бог и това, че той е над теб. Ма Той Мунчо е над Бог, нали...
ПП.Това е елементарно уважение към религията и традициите на хората. Просто на някои им липсват първите седем!

1000

5

Rust Cohle

15.10 2023 в 19:08

От репортажите е видно, че Атанас Славов, както и другите официални гости също са без кипа. Но тях ги няма в статията. Значи или протоколът на всяка една институция е направил гаф, или гаф няма.

Доста тенденциозна публикация. Ако се прави журналистика с претенция, не е лошо тя да е и покрита.

-1395

4

Гьорче2

15.10 2023 в 17:49

yogurt, С къси Гащи, Шорти можеш ли да влезеш в Рилския Манастир или в "Света Неделя" примерно? А в Джамия с Обувките?

1000

3

Борис Б

15.10 2023 в 16:30

Ми требваше по една фуражка да им дадат.

11300

2

yoghurt

15.10 2023 в 14:36

Абсолютно неуважение, да не говорим че трябваше и да се обрежат преди това, а не предоставиха доказателство че и това не са сторили. Позор.

12062

1

Pongo76

15.10 2023 в 14:15

Естествено зелената партенка гологлав, той трябва да демонстрира неуважение, но къде е ярмулката на Желязков? Лицемерни популисти и боклуци.
 
X

Да помогнем на украинските деца!