Река Искрецка край Своге може да е изчезнала заради слабо земетресение

През 1979 г. водата изчезва по същия начин за 72 часа

OFFNews 16 август 2022 в 14:45 5112 0

Кризисен щаб

Снимка Община Своге

Кризисният щаб в Своге

Няма промяна в ситуацията с р. Искрецка, която остави без вода Своге. Възможно е причината да е слабо земетресение, тъй като е имало съобщения за трусове до границата със Сърбия. Според специалисти може да има и запушване от тиня, например.

Това заяви на брифинг зам.-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов. В Своге, Искрец, Свидня и части от Церово водата спря заради намален приток от река Искрецка

В общината беше обявено бедствено положение, след като от 130 литра в секунда, притокът на реката е станал около 20-30 литра в секунда.

Михайлов отново повтори, че водата е изчезнала изведнъж около 4 ч. сутринта. 

"През 1979 г. е имало подобен случай, при който за 72 часа водата е изчезнала по същия отново около тези райони. Цялата система от пещери е близо 200 км, така че много неща не са изяснени", каза още той. 

Според него не може да се направи много, а по-скоро да се чака да се върне водата. 

В момента се изготвя график и се определят местоположенията на водоноските с водата. В утрешния ден се очаква да бъде доставена бутилирана минерална вода на населението в града и засегнатите селища. От държавния резерв ще доставят вода, както и големи производители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови