Полицейски синдикати заплашват с протести и масово напускане на системата на МВР

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2015 в 12:10 17538 20

Полицейски синдикати заплашват с национални протести и масова напускане на системата на МВР

Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при пенсиониране в МВР, съобщава БНР. Според предложението за промени в закона се премахва и възнаграждението за прослужено време.

Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" обясни, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират магистрала "Хемус", както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната.

Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, получихме потвърждение от политическия кабинет на госпожа Бъчварова, че ще бъде така, освен това, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска - от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те, коментира той.

От синдикатите в МВР настояват за извънредно заседание на Министерски съвет и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. 

Ако наистина приемем, че този проект ще бъде приет и от Народното събрание в този му вид, това означава край на МВР, в буквалния смисъл на думата, коментира Грозев.

Национални протести в цялата страна предвиждат синдикалните организации, ако бъдат приети новите предложения за промяна в закона за МВР. Отделно от това, според синдикатите, в сектор "Сигурност" ще има масово напускане на служители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2015 в 11:23

Науснал лицай науснал мафиот(от тези на наша издръжка). Да, има и честни полицай, ама колко са и кои са, щото лично аз не познавам такива.

03.11 2015 в 15:24

полицаите са много,няма друга страна в европа с толкова много полицаи на глава от население. имат незаслужено големи превилегий.да напускат ,това е добре за измъчения народ!

03.11 2015 в 12:44

Как не ви е срам?! Българският полицай дава пари от заплатата си за гориво на патрулките, за да идва на вашите сигнали. Българският полицай дава пари от заплатата си за канцеларски консумативи, за да работи по вашите сигнали. Българският полицай дава пари за техника, за да работи вашите сигнали (компютрите, принтерите, факс устройствата са лични). Българският полицай дава пари за личния си GSM, който използва за служебни цели. Българският полицай работи за 800 лв.заплата. Как не ви е срам?! Няма такава държава!

03.11 2015 в 12:38

Съдебната система ви подкрепя напълно. И ние сме готови да излезем на улицата. Същото планират да стане и при нас. На държавата не й трябва полиция, не й трябва съдебна система, не й трябва армия.

03.11 2015 в 08:58

Нямам нищо против да останат преференциите за полицаите, които работят на улицата, но не виждам причина, същите условия да важат за някой седял 20 години зад някое бюро по министерства и дирекции

02.11 2015 в 22:18

Защо да напускаме ,като можем да се обеденим и да изритаме тая алчна пасмина ,която тормози народа. И ние и нашите семейства и роднини сме от народа.

02.11 2015 в 20:32

В силовите ведомства, освен "дребните душици", които има на всякъде, работят хора, за които работата с МВР, НСО, ДАНС, НРС, Военна информация е призвание, служба за Родината, чест, доблест и любов. Изпълняват задълженията си с цената на много лишения. Голяма част от заплатите се инвестират обратно в работата- за гориво на служ. автомобили, за канцеларски материали.. и много други!!! Тази хора трябва да се правят и с простотиите във ведомствата.., а вярвайте- те са много! На усилията на всички живеещи в тази държава, се дължи съществуването й.. все още.

02.11 2015 в 20:04

Какво значи който иска да напуска... Какво да се махнат тия които въпреки мизерията и безобразните условия на труд си рискуват ежедневно живота и да дойдат новите които с по 600 лева да работят в полицията защото само там е имало свободни места. И после ще чакаме новите неграмотни и необучени кадри да ни спасяват живота и да ни пазят собствеността. Това не е реформа това е доубиване на полицията.

02.11 2015 в 19:12

Не само това. На всички служители ЛРТП се отнемат и отпуски и прослужено време и порцион. Заплата им сега е 500 лв. Кой си мислите, че ще остане зад гишетата да работи с гражданите.

02.11 2015 в 19:10

Няма друг народ в Европа, който толкова да плюе по полицаите си.
Същия този народ ревеше кански от мутрите и рекетьорите преди години, тогава полицията беше смачкана и унижена. Същото става и сега. ТРУСА в МВР ще доведе до нарастване на престъпността и терора. Който сега се радва, после горко ще плаче, но един път съсипана системата трудно после се изгражда. Полицейската работа е занаят, тя се учи с времето и опита се предава, не става от ученическата скамейка да започнеш да разкриваш престъпления.
Слаба полиция - силна престъпност! Ако това е целта, с тези промени скоро всички ние ще го изпитаме на гърба си. Дано има разум в главите на управляващите, ДАНО!