Бюджетът на МВР скача със 100 млн. лв. догодина

Властта вдига разходите в сектор "Сигурност" с повече от 150 млн. лв.

Юлиан Христов Последна промяна на 27 октомври 2015 в 09:50 8029 11

Бюджетът на МВР скача със 100 млн. лв.

Бюджетът на МВР ще скочи с 95.3 млн. и ще достигне рекордните 1.126 млрд. лв. Това показва проектът за бюджет за 2016 година, публикуван на страницата на Министерството на финансите. За миналата година на ведомството бяха гласувани 1.031 млрд. лв., а през годината, заради затруднения в изплащането на заплати и обезщетения, както и за текущи разходи, държавата отпусна неколкратно допълнителни средства

За сравнение в бюджета за 2014 г. планираните пари за МВР са бяха 999 556 млн. лв.

Традиционно най-голямото перо разходи в МВР ще бъде за заплати и за текущи разходи - 1.1 млрд. лв. За капиталови разходи са предвидени едва 15 млн. лв., което е увеличение с по-малко от 3 млн. лв. 

Скок има и във финансирането на повечето от службите в сектор "Сигурност". Така например Националната служба за охрана (НСО), освен нови правомощия, ще има и близо 2.6 млн. лв. повече в бюджета си. Увеличени са текущите разходи - от 31.6 млн. лв. скачат на 33.7 млн. лв. Разходите за персонал се увеличават от 27.4 млн. на 28.6 млн. лв. 

Националната разузнавателна служба (НРС), която вече ще функционира като Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), ще получи с около 300 хил. лв. отгоре. 

Бюджетът на Министерството на отбраната ще бъде 1.003 млрд. лв., което е повишение с почти 50 млн. лв. Въпреки това няма да бъдат компенсирани орязаните почти 70 млн. лв. през тази година, но все пак ще бъде спазено решението на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента разходите за отбрана да не падат под 1.33%.

Според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 80 млн. лв. от средствата за отбрана догодина трябва да отидат за ремонт, поддръжка и придобиване на авиационна техника и агрегати. С тези средства трябва да бъде осигурен достатъчен брой летящи изтребители МиГ-29, които да са в състояние да охраняват въздушното пространство. 

Други 80 млн. лв. трябва да отидат купуването на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили и доставки на резервни части за ремонта на бойни кораби.  

За следващата година без промяна остава бюджетът на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Той ще бъде 3.8 млн. лв. Намалява единствено бюджетът на ДАНС - от 108 млн. лв. на 97 млн. лв. 

Като цяло увеличените разходи в сектора са с около 150 млн. лв. Разходите за 2016 г. за министерствата и службите, отговарящи за сигурността, трябва да достигнат 3.3 млрд. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 20:04

А култура и образование?Безсмислените полицаи ще получат толкова пари.Тази длъжност обслужва само определени индивиди. От какво ги е страх???

27.10 2015 в 14:25

10 год и давам на тая държава преди да приключи окончателно, за герб гласуваха точно административните, лоясали плондири, които сега чакат да получат това, което им е обещано, за герб гласуваха и всякакви овчи лелки над 40 годишна възраст, подмокрящи се по бойко и цецо, а онези които работят от тъмно до тъмно и си плащат данъците докато за тях остават жълтите стотинки ще стават все по-малко, ще го видим бюджета след 10 години, когато основната кадърна работна ръка на бг ще се отказала или изнесла окончателно от държавата, и естествено от чужбина никой няма да се е върнал. Ще видим и от къде бойковата чета ще ви извади за пенсиите, ще бъде мн драматично, паралелно с това ще има вълнуващи климатични промени и изменения по планетата, на робската система на елита ще и бъде мн тежко, както и на хората не можещи да осъзнаят какво става, ама сами си го правите.

27.10 2015 в 13:23

Кажи на мъжа си да си подава оставката тогава и на борсата , да видим кон боб яде ли . Разходи имали ,плащали от джоба , ама че 90% от полицаите не си мръдват пръста , и какво като е отишъл посред нощ на произшествие ? Докторите не го ли правят ? Доказано най-неефективната структура след съда ( не съм виждал скоро отчет за бюджета на прокуратурата и съда ) обаче са с огромни претенции , нямали били униформи , ми НАПУСКАЙ КАТО НЕ ТИ ИЗНАСЯ , точно така отговарят на всички заети в други сектори когато решат да се оплачат . Миньорите имат ли качествено оборудване .

27.10 2015 в 13:02

Моите уважения към мъжа ти, жено на експерт, но по описанието излиза, че той е някаква бяла лястовица сред колегите си. За нещастие, от всичките пъти, които аз съм имал нужда от помощ на униформен, един път не ми се случи той да е на смяна. Или, като не е той, поне някой друг, който да си харесва работата и да я върши съвестно. Малшанс...

27.10 2015 в 12:27

Не знам коя е разпасаната и корумпирана команда.Аз си искам принтера,скенера, които от вкъщи отидоха в полицията , за да може да работи мъжа ми. Искам си и парите ,които давам за ръкавици и дезинфектанти всеки месец от семейния бюджет,да не говорим за бензина,който служебно ни идва около 150 лв месечно най- малко за произшествия, по време на дежурства. И когато някой от вас катастрофира, мъжът ми се вдига по нощите и отива на 30-50 км от нас с колата без никой да му плаща разходите.В полицията не са само катаджии и администрация.Има хора на които им харесва да си вършат работата- стига да им го позволят .

27.10 2015 в 11:36

А реформа някаква ще има ли? Като например намаляване на излишна администрация. Ще има ли отчет точно за какво се харчат тези пари. Защото "за заплати" е много общо. За заплати колко на кого и за каква работа?

27.10 2015 в 10:58

А новата придобивка Трета категория за чантаджии и милиционерките по гишетата кога?

27.10 2015 в 10:48

Не искам да повярвам, че тази разпасана и корумпирана команда излиза 1.126 млрд. лв

27.10 2015 в 10:32

Мафията се игрижи за армията си. Когато останете само цигани и милиционери от къде ще го вземете този милиард?

27.10 2015 в 10:21

Тук единственият "проблем", който се решава е "как да вземем още повече пари".