Покрай спора София - Скопие германски дипломат разказа как е създадена ГЕРБ и кой е подкрепял Борисов

Георги Савчев Последна промяна на 18 ноември 2020 в 18:41 34609 6

Снимка gerb.bg

Провокирана от спора между София и Скопие и българската блокада за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, германски дипломат излезе с разкрития за създаването на ГЕРБ и за оказаната помощ от Бавария на Борисов и Цветанов.

Гудрун Щайнакер, бивш заместник-посланик на Германия в София и бивш посланик в Скопие, разказва пред македонската редакция на Дойче веле, че през 2006-2007 г. Западът е търсил алтернатива - с надеждата икономическият и криминален елит в България, главно от бившите комунистически тайни служби, да бъде поставен под контрол.

"Това, за съжаление, не се случи и до днес. Всъщност тези елити само се подмладиха - синовете, дъщерите и протежетата на първата гвардия след падането на комунизма сега са на власт. И няма промяна - те продължават да си делят ресурсите на страната, включително субсидиите от ЕС", коментира Щайнакер.

"Партийната база на ГЕРБ бяха полицейските сили"

ГЕРБ беше създадена със значителна помощ, предимно от "Ханс Зайдел" - фондацията на Християнсоциалния съюз. Дори и името на партията беше измислица на съветниците от фондацията. Години по-рано Бавария, с помощта на фондацията, имаше важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изгради добри отношения със страната, разказва Гудрун Щайнакер.

Тя е заместник-посланик на Германия в София именно от 2006 до 2009 г., а от 2011 до 2014 г. е посланик на Германия в Скопие.

Имаше надежди, че напористият Цветан Цветанов, дългогодишната дясна ръка на много популярния кмет на София Бойко Борисов и вътрешен министър от 2009 г., ще успее да въведе ред. Партийната база на ГЕРБ бяха полицейските сили в България, в които Бавария вече беше инвестирала сериозно, отбелязва Щайнакер.

БСП не е алтернатива

След 11 години резултатът е скромен. ГЕРБ са на власт почти непрекъснато от 2009 г. насам. Елитите са същите като преди. Корупцията процъфтява с нови методи, за да се присвоят дори и парите от ЕС, констатира дипломатът.

Борисов, за когото се твърди, че му е писнало да управлява, иска да издържи до изборите и да осигури властта на ГЕРБ. Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години, не е алтернатива. БСП едва ли ще успее да сложи край на преплитането на икономиката, политиката и организираната престъпност, в които и самата партия е замесена, прогнозира Гудрун Щайнакер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

5

OtSofia

18.11 2020 в 23:46

Тази германска дипломатка и нейният предшественик са обзети от избирателна амнезия. Нима не помнят, че тъкмо Германия беше категорично против признаването на Македония за независима държава? Германците си позволиха в решаващата нощ на признаването чрез покойния Стоян Ганев да забранят на България да обяви Македонската независимост. Но България го направи - призна независимостта първа и то - с нейното конституционно тогава име! От какво се страхуваше през 1992 г. Германия? От какво се страхува през 2020 г. Германия? Приказките за мечтата ѝ РСМ да получи дата за преговори тъкмо през нейното председателство са за наивници, а страхът всъщност е от съживяването на естествените връзки. Затова е напънът да се допусне лъжата в преговорите за Европейския съюз, а лъжата е истинска Берлинска стена между София и Скопие. Е, и Берлинската стена се срути, това германците добре го знаят. О, и да бе, много се уплашихме от "милиционерското разкритие", все едно не го знаехме! Бавария била крива, ха.

10372

4

elbarbudo

18.11 2020 в 21:56

благодарим ти германиьо! води ни към трета национална катастрофа. две вече изкарахме!

11401

2

yoghurt

18.11 2020 в 20:41

За жалост липсата на здравословно отношение към историята, както и демонстративното безразличие и чувство за превъзходство от ЕС отвращава за пореден път.