"По-добре лошо решение, отколкото никакво"

ОFFNews 13 ноември 2015 в 21:41 2769 7

„Длъжни сме да взимаме решения и да действаме. Едно решение може да бъде правилно или грешно, но понякога едно грешно решение е по-добро отколкото липсата на каквото и да е решение. Погрешното решение може да бъде поправено, докато липсата на решение създава опасна сива зона на нелегитимност и нестабилност“.

Това заяви Росен Плевнелиев на участието си в Берлинския глобален форум под надслов "Европа и развиващите се икономики: Споделяне на отговорността".

Според него ЕС се нуждае от нов проактивен подход за преодоляване на кризи, който да се фокусира върху тяхното възникване и да не допуска отлагане на решенията и задълбочаване на проблемите. 

В изказването си на форума държавният глава открои нарушаването на върховенството на закона, късното идентифициране на кризисни ситуации, тероризма, климатичните промени, миграционния натиск, напрежението между Запада и Русия и надигащата се националистическа вълна в Европа като основни предизвикателства пред способността на Европейския съюз да действа като общност.

„Мир може да бъде постигнат само когато правилата важат за всички. Без правила няма мир. Трябва да въведем ефективни механизми, които да гарантират върховенството на закона“, каза президентът.

„Използването на оръжия не е аргумент, а доказателство за липсата на такива. Не бива да чакаме оръжията и кризите да се появят на телевизионния екран, за да действаме. Климатичните промени, миграцията, тероризма и заплахите за сигурността не започват от нашите граници. Терористите могат да бъдат победени от международната коалиция, но идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжия, а изисква по-добри идеи, толерантни общества и достъпно образование", смята той.

Ескалацията на напрежение между Запада и Русия беше определена от президента като фаза на „студен мир“ в Европа, тъй като двете страни остават на различни позиции по отношение на кризата в Украйна. По думите на държавния глава европейските страни са изправени пред сблъсък на „глобални интереси срещу глобални принципи“ и идеологията на „велики сили и техните сфери на влияние“. 

Президентът определи като предизвикателство и това, че от глобализацията днес печелят преди всичко малко на брой хора и призова за повишаване на качеството на образованието в света, което да не изостава от безпрецедентния технологичен бум.

„Нашите демокрации не са перфектни, не функционират винаги добре, но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!