Балканите трябва да са център на европейската политика и геополитически интерес

OFFNews 13 ноември 2015 в 10:30 2653 6

Снимка Архив

„Европейският съюз не може повече да разглежда Югоизточна Европа като периферия, а като център на европейската политика и геополитически интерес“, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на проведена среща с бизнеса в Германия.

Президентът подчерта, че развитието на Европейския Югоизток е стратегическа цел на ЕС и до 2020 г. чрез различни европейски програми в региона ще бъдат инвестирани почти 50 млрд. евро.

Той сподели, че от стабилността на Балканите зависи и сигурността на Европа и затова за държавите от региона е стратегически важно да привличат все повече германски инвестиции, като фактор за устойчиво развитие, пояснявайки, че за последните 10 години преките германски инвестиции в Югоизточна Европа са се увеличили шест пъти, а годишният търговски обмен между Германия и региона се е увеличил три пъти и е нараснал до 53 млрд. евро. 

Според Росен Плевнелиев Балканите днес са пример, че Европа на регионите функционира и открои усилията за по-голяма транспортна и енергийна свързаност, за привличането на големи инвеститори и за създаването на общи за отделните държави икономически клъстери.

Държавният глава не пропусна да спомене, че днес в 80% от автомобилите с щемпел „произведено в Европа“ са вградени технически компоненти, произведени в България, а първият китайски производител на автомобили, който реши да се установи в Европа, избра именно страната ни за да открие своя производствена мощност. 

„Като президент политически гарантирам амбициозна програма за реформи в моята страна. Докато почти всички говорят за растеж, аз считам, че правилната дума е напредък. Растеж на кредит, растеж за сметка на следващите поколения не е напредък“, заяви той, подчертавайки, че 7 години след началото на световната икономическа криза, в някои страни продължава да се говори за растеж, но е постигнат много малък напредък.

Според Росен Плевнелиев България и регионът имат здрави основи и ще растат със сигурност, като въпросът е не дали, а колко бързо ще се развиват.

"Ние сме единствената европейска страна сред десетте най-добри дестинации за аутсорсинг в света“, заяви президентът, не пропускайки да изтъкне, че в сферата на информационните и комуникационни технологии България е на трето място в света по брой на сертифицирани специалисти на глава от населението, а София беше обявена за третата най-добра столица в Европа на стартиращи компании.

Държавният глава определи изграждането на Европейския енергиен съюз като нов двигател на интеграцията в ЕС и региона и подчерта, че цената на природния газ и в Югоизточна Европа скоро трябва да се определя от пазара, а не от политически интереси. Той се обяви в подкрепа на членството в ЕС на всички съседни страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews