Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Балканите трябва да са център на европейската политика и геополитически интерес

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2015 в 10:30 2201 6

Снимка Архив

„Европейският съюз не може повече да разглежда Югоизточна Европа като периферия, а като център на европейската политика и геополитически интерес“, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на проведена среща с бизнеса в Германия.

Президентът подчерта, че развитието на Европейския Югоизток е стратегическа цел на ЕС и до 2020 г. чрез различни европейски програми в региона ще бъдат инвестирани почти 50 млрд. евро.

Той сподели, че от стабилността на Балканите зависи и сигурността на Европа и затова за държавите от региона е стратегически важно да привличат все повече германски инвестиции, като фактор за устойчиво развитие, пояснявайки, че за последните 10 години преките германски инвестиции в Югоизточна Европа са се увеличили шест пъти, а годишният търговски обмен между Германия и региона се е увеличил три пъти и е нараснал до 53 млрд. евро. 

Според Росен Плевнелиев Балканите днес са пример, че Европа на регионите функционира и открои усилията за по-голяма транспортна и енергийна свързаност, за привличането на големи инвеститори и за създаването на общи за отделните държави икономически клъстери.

Държавният глава не пропусна да спомене, че днес в 80% от автомобилите с щемпел „произведено в Европа“ са вградени технически компоненти, произведени в България, а първият китайски производител на автомобили, който реши да се установи в Европа, избра именно страната ни за да открие своя производствена мощност. 

„Като президент политически гарантирам амбициозна програма за реформи в моята страна. Докато почти всички говорят за растеж, аз считам, че правилната дума е напредък. Растеж на кредит, растеж за сметка на следващите поколения не е напредък“, заяви той, подчертавайки, че 7 години след началото на световната икономическа криза, в някои страни продължава да се говори за растеж, но е постигнат много малък напредък.

Според Росен Плевнелиев България и регионът имат здрави основи и ще растат със сигурност, като въпросът е не дали, а колко бързо ще се развиват.

"Ние сме единствената европейска страна сред десетте най-добри дестинации за аутсорсинг в света“, заяви президентът, не пропускайки да изтъкне, че в сферата на информационните и комуникационни технологии България е на трето място в света по брой на сертифицирани специалисти на глава от населението, а София беше обявена за третата най-добра столица в Европа на стартиращи компании.

Държавният глава определи изграждането на Европейския енергиен съюз като нов двигател на интеграцията в ЕС и региона и подчерта, че цената на природния газ и в Югоизточна Европа скоро трябва да се определя от пазара, а не от политически интереси. Той се обяви в подкрепа на членството в ЕС на всички съседни страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2015 в 12:12

Тази плоча ве ми писна, ми то останаха ли центрове, за които не сме предявили претенции, май само центъра на земята още не сме пожелали. Аман от излагации.

13.11 2015 в 11:36

Всичко щеше да е супер ао съда в България не беше придатък на мафията......

Реално за това никойнеще да инвестира в България. Във всеки един момент съда може да ти отнеме инвестициите и да назначи агент на мафията за управител.

Видяхме какво стана с Белведере и как нищо не се случи въпреки колоаслния натиск на посланниците ан всички големи държави в ЕС. Виждаме как Ченалова и шефката и все още се разхождат ан свобода. Четем как сеотъркват в прокурори и политици .....

Виждаме как съдебната реформа беше торпилирана и как за 12 месеца напредъка може да се обобщи в една цифра - 0 (НУЛА!)

Ако имахме работещ съд можеше да имаме ръст от 5 до 7% годишно поне от 2001-а година насам. В момента средната заплата можеше да е около 1000 Евро. Мйнималаната около 500 Евро. Можеше отдавна да сме забравили за ромските проблеми. Можеше учителите да взимат окло 1500 Евро на месец. Можеше да имаме 15000 служители в МВР и в пъти по-ниска престъпност и средна заплата на полцай от 1500 Евро.......

Обаче ниеи избрахме ЦАЦАРОВ. Ние оставяме съда да краде, граби и легализира престъпенията на мафията.

13.11 2015 в 11:17

Похвални са усилията на Плевню да направи реклама на региона си. Упрекът към запада е обаче пресилен. Тяхното отношение се обуславя не от моментния им кеф, а от обективната оценка за матриала виреещ по нашите ширини. Някои от коментарите под статията са показателни.

13.11 2015 в 11:16

Балканите затова са Балкани, щото не са в Европа. Европа свършва на източната граница на Германия, оттам е Ьостеррайх. Т.е. селяния, простотия и цигания ;)

А роската с неговите геополитически терзания е направо смешен. Роска, на всички е ясно кой те е назначил и защо. Тебе не те бръсне и благоверната ти даже.

13.11 2015 в 11:06

Споко, ше станат. Ей сега като изпозатворят всички граници и Балканите ще станат един огромен център! Нафрашкан с чужденци до козирката и отгоре.

13.11 2015 в 11:03

ИЗРОД.СТИГА СТЕ ПОКАЗВАЛИ ТАЯ ГАДНА ГНУСНА МУТРА.