Парламентът ще реформира КПКОНПИ по предложенията на ГЕРБ

Йорданка Веселинова 21 юни 2023 в 15:28 2354 0

Бойко Борисов и Десислава Атанасова в пленарна зала

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Десислава Атанасова - вносител на законопроекта

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) ще бъде реформирана по начина, който предлага ГЕРБ. Днес НС прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова (ГЕРБ). 

Какво предвиждат предложенията на ГЕРБ

Основните промени са няколко. Настоящата антикорупционна комисия ще бъде разделена на две - едната ѝ част ще се занимава с противодействие на корупцията, а другата - с отнемане на незаконно придобито имущество. Членовете ще са седем, като шестима ще бъдат номинирани от Народното събрание, един - от президента. Депутатите ще трябва да гласуват и седемте кандидатури. Решенията на комисията ще се вземат с пълно мнозинство. Всеки от седемте членове ще бъде председател на ротационен принцип, с мандат по една година. Общият мандат на органа ще е седемгодишен.

Алтернативните идеи

Както в комисия, така и днес в зала предложенията на ПП-ДБ и на бившия служебен правосъден министър Крум Зарков бяха отхвърлени - проектозаконът на ПП-ДБ бе подкрепен само от депутатите от новата коалиция и един от ГЕРБ, а предложението на Министерски съвет получи подкрепа само от "Възраждане" и "Има такъв народ". Законопроектът на ГЕРБ-СДС мина с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Дебатът днес продължи малко повече от два часа, като в обсъждането не се чуха аргументи по същество, а само обвинения за това кой и как иска да си направи политическа бухалка.

Дебатът

Обсъждането откри Петър Петров от "Възраждане", който заяви, че антикорупционен закон е нужен, но не и заради поети ангажименти с изтекла давност. Депутатът определи текстовете като "експеримент", на който трябвало да се даде шанс да заработи.  

Бившият председател на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) пък декларира, че в правна комисия диалогът е делови и се приемат само "разумни предложения". (Същата комисия, която 18 часа прекрояваше Изборния кодекс, приемайки противоречащи си текстове - б.а.) Според Чолаков това, че в комисия е приет само законопроектът на ГЕРБ, а не и този на "ротационния им партньор" ПП-ДБ, не е политическа демонстрация.

На свой ред Тошко Йорданов (ИТН) отново нападна доскорошните си коалиционни партньори и обяви, че стремежът на ПП не е борба с корупцията, а създаването на собствена политическа бухалка. По думите му такива тези са се чували на коалиционните съвети между ПП, ДБ, ИТН и БСП, а лично Кирил Петков и Асен Василев са решили да включат текстовете в ПВУ и така да обвържат приемането на текстовете с евросредствата. Йорданов заяви още, че не само Рашков е спряган за председател на КПКОПИ, но добави, че членове на изпълнителния съвет на ПП са щели да стават членове на антикорупционната комисия.

Мануил Манев от ГЕРБ-СДС влезе в дебата и заяви, че риск от създаване на политическа бухалка няма в законопроекта на парламентарната му група.

"Как да държиш бухалка, когато председателите се сменяват?", запита той. (В проектозакона на ГЕРБ е заложено да има ротационни председатели - всеки член на КПКОНПИ ще я оглавява за по една година - б.а.)

Мирослав Иванов от ПП-ДБ му опонира и заяви, че КПКОНПИ може да се превърне в бухалка, но когато има взаимовръзка между мнозинството в НС и членовете на антикорупционната комисия, които ще бъдат избрани от същото това мнозинство. 

Представители на БСП не участваха в дебатите.

Депутатите не съкратиха сроковете между двете четения и редакционни предложения могат да се правят в рамките на следващите седем дни. След това текстовете ще се върнат за второ четене в комисия, а след това и в зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки