Парламентът отмени забраната за внос на украинско зърно (обновена)

Дебатът се превърна в скандал между Възраждане, ПП-ДБ и земеделския министър

Ружа Райчева 14 септември 2023 в 12:08 2566 10

Министърът на земеделието Кирил Вътев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Министърът на земеделието Кирил Вътев в Народното събрание

След тричасов дебат парламентът отмени планираното удължаване на забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. По време на дебата се стигна до размяна на скандални реплики между парламентарната група на "Възраждане", земеделския министър Кирил Вътев и групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

От 201 гласували народни представители "за" бяха 124, против - 69, а 8 депутати се въздържаха. "Против" гласуваха парламентарните групи на "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП. 8 депутати от ГЕРБ се въздържаха. 

Предложението изненадващо дойде от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС, въпреки че през юли министър Вътев даде заявката, че забраната за внос ще бъде удължена след 15 септември 2023 г. След неочакваното предложение на трите парламентарни групи вчера Вътев коментира, че с него не е било обсъждано отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. 

Днес министърът присъства на дебатите по проекторешението в Народното събрание. Той заяви, че притесненията на земеделските производители са големи, защото Украйна е изключително мощна страна с огромни обеми на производство. Вътев определи като основателно притеснението, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, наложени от ЕС, в производството на земеделска продукция. Министърът подчерта, че като държава членка на ЕС България подкрепя Украйна, която е във война и че са осигурени т.нар. "коридори на сигурността".

Кирил Вътев каза, че действително до момента е подкрепял удължаването на забраната за внос на украинско зърно. По думите му обаче на последното заседание на Министерския съвет (МС) са били изнесени макроикономически показатели, според които не е толкова притеснително България да се откаже от удължаването на забраната. Освен това има начин да се възложат мерки за сигурност за земеделските производители там, където има проблеми, посочи министърът. 

"Затова приех аргументите на МС - от гледна точка на макроикономическите показатели", заяви Вътев пред депутатите. 

Той уточни, че Министерство на земеделието и храните (МЗХ) все пак ще предприеме ответни мерки, като завиши контрола на всички украински стоки, най-вече на зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали.

В събота ръководството на МЗХ ще се срещне с българските зърнопроизводители, съобщи Кирил Вътев. 

Скандал между министъра на земеделието и "Възраждане"

Деян Николов от "Възраждане" обвини Комисията по земеделието, горите и храните, че докладът от вчерашното ѝ заседание не е пълен, защото присъствалите зърнопроизводители са изразили много сериозни притеснения. По думите му това проекторешение е предателство, защото ги поставя в условия на неконкурентоспособност.

Николов се усъмни, че министерството ще може да контролира наличието на радиоактивност и тежки метали в крайния продукт от Украйна, който ще се продава на българския пазар. Той и съпартиецът му Цончо Ганев настояват, че няма как това решение да намали инфлацията в България, както твърдят от МЗХ и МС.

Кирил Вътев им отвърна, че причината да завишат контрола е "точно заради такива непремерени изказвания" в социалните мрежи.

"Никой не е по-голям от хляба. Нека не превръщаме темата за хляба в тенденциозни и популистки изказвания", призова той.

Драгомир Стойнев от БСП настоя макроикономическият анализ, който е променил мнението на министъра, да бъде представен пред народните представители. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че Словакия, Полша и Унгария продължават да държат на забраната за внос на украинско зърно. Той също поиска да види "чудодейния анализ". Искрен Митев (ПП-ДБ) му отвърна, че забраната, която защитава, не работи, защото заради "коридорите на сигурността" из цяла Европа има украинско производство. Последва реплика на Костадинов, в която той нарече Искрен Митев "шут", заради което председателят на НС Росен Желязков (ГЕРБ) му наложи наказание забележка. 

Кирил Вътев също отговори на Костадинов с думите, че му губят времето: "В моя чест е свирил българският химн, във Ваша не е свирил. Не сте ме назначили, (за) да ми искате оставката". Последното предизвика множество подвиквания от парламентарната група на "Възраждане".

Георги Свиленски от БСП посочи, че всеки един народен представител е гласувал "за" или "против" назначението на Кирил Вътев и го призова да спазва достойнството на България, а не да го потъпква. Станислав Балабанов от "Има такъв народ" напомни на министъра, че е подчинен на Народното събрание. Цончо Ганев също взе реплика и каза на Вътев, че не е "във фирмата си за шпек" и че е длъжен да им отговаря, след което Желязков направи забележка и на него.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ посочи, че министърът не е длъжен да седи в НС, а е дошъл на добра воля. Той заяви, че "малките партии искат да го тормозят" и че такова поведение трябва да се спира. Неговият съпартиец Явор Божанков определи отношението и реториката на Цончо Ганев като обидна. "Музейни работници, които си строят къщи със субсидии и купуват апартаменти на занижени цени, нямат право да обиждат един производител", каза Божанов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че цената на зърното се определя от общия пазар. По думите му единствената разлика в цената на българския пазар може да бъде транспортната. Той заяви, че е горд от Вътев като министър на земеделието и че е сигурен, че той ще направи всичко в интерес на българското земеделие. 

Кирил Вътев отново се защити и посочи групата на "Възраждане": "Един човек оттам се провиква и ми казва да си дам оставката. Добре ще я дам, но на този, който трябва."

Тошко Йорданов от ИТН е на мнение, че за пореден път МС си измива ръцете с НС. Той заяви, че ИТН няма да подкрепят проекторешението. По думите му това, че правителството се крие, означава, че е некадърно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че тя няма да подкрепят решението, защото то представлява предателство спрямо българския национален интерес, както и провокация. Тя била сигурна, че ЕК ще продължи забраната за внос на зърно.

Българските фермери искат компенсации, финансовото министерство ще отпусне

Родните фермери настояват за компенсации след приетата мярка. Според тях забраната за внос на зърно от Украйна не е повлияла на пазара в България и все още има проблеми с реализацията на нашата продукция, тъй като е с по-висока себестойност заради наводнения и сушата. Освен това цените на зърното продължават да са ниски и на международните пазари.

"Правителството и фермерите заедно трябва да набележим пакет от мерки в подкрепа на бранша и да бъдат поискани средства от ЕК. Парите са необходими за осигуряване на ресурс за есенната сеитба и за гарантиране на новата реколта. Освен това да се засили контролът по внос на земеделската продукция от Украйна", заяви председателят на Българския фермерски съюз  Георги Стоянов.

Междувременно Министерството на финансите съобщи, че ще отпусне допълнително 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

10

Far Rider

18.09 2023 в 10:03

Зърнарите с Майбах, Ламборгини и скъпа техника купена с дотации от държавата ( т.е. с наши пари!) и от ЕС искат да продължат да ни крадат. Предлагам да се извика независим контрол от друга държава да провери качеството на тяхното зърно и дали се съхранява по нужния начин! И тогава пак ще си говорим! Стига фалшив патрЕотизъм!

2073

9

Johnny B Goode

14.09 2023 в 16:13

"...нашата продукция е с по-висока себестойност заради наводнения и сушата".

Хората ги бомбардират отгоре, нашите дъжд им валял. Къде в Добруджа е имало наводнения?

Едно време лафа беше, че за всичко виновни били "сушата, кишата и Гришата". Къде пропуснахте Гришата, уважаеми другарЕ копейкаджии и обикновени идиоти?.

2073

8

Johnny B Goode

14.09 2023 в 16:07

Лоша работа, няма да има Майбах за някои зърнари.

-529

7

6екеr4о

14.09 2023 в 15:06

Зърнарите са като хлебарите, "Ентелегентни", като подпетени галоши!

Когато популисктки свалиха размера на ДДС-то за хляба, производителите му тъпоглавичката си признаха, че от това цената няма да бъде намалена, та чак след 3-4 дена се усетиха да реват по медиите колко правилна и навременна е тая стъпка! А цената наистина не падна...

По-долу е написано: Червените ибрикчии кога че направят капиталистическа икономика, точно никога!

605

6

avitohol

14.09 2023 в 14:33

айде зърнарите у лево.

1935

5

Муню

14.09 2023 в 14:20

Ами беше време.
Хем ги дотират, хем нямаха конкуренция.
Кога ще ни дотират, че живеем в тая страна....

2550

4

alfakentavur

14.09 2023 в 13:50

А, найс? :)

12407

3

Bad Horse

14.09 2023 в 13:32

Ако се замислите безпристрастно, проблемът е ЕС с неговите безумни изисквания към производителите - те си го казват в статията.
Регулации, сертификации, квоти, дотации и тарифи. Избягахме от социалистипеския затворен балон СИВ и се натресохме в социалистическия затворен балон ЕС.

Свободната търговия и намаляване на държавната и над-държавната бюрокрация са изхода от такива проблеми. Тогава само ще паднат цените, от нищо друго не.

788

2

jorj

14.09 2023 в 12:27

Червендалестите ревнаха, става страшно!!!!!? И какво му е страшното?! Когато дойде първоначално и в целия свят му се вдигна цената, нашите лакоми търговци чакаха да се вдигне цената още повече, а когато падна изведнъж, почнаха да реват че складовете им са пълни! Загубиха да спечелят милиарди! Червените ибрикчии кога че направят капиталистическа икономика, точно никога!

22548

1

dolivo

14.09 2023 в 12:16

Цени за българина, или протекция на скъпото българско заради един сегмент от икономиката.

Труден избор, трябват топки.

Скъп хляб с българско зърно, но печалби и заплати по високи в зърно бизнеса

Или евтин хляб, по ниски печалби и може би фалити заради неконкурентноспособно производство българско.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика