Парламентът отхвърли популистката идея на ГЕРБ за енергийни компенсациите за бизнеса

Йорданка Веселинова Последна промяна на 13 януари 2022 в 15:32 1366 0

Снимка parliament.bg

Народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждането на компенсации за небитовите крайни потребители на електроенергийния пазар с 83 гласа "за", 83 "против" и 31 "въздържал се".

"За" бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

В края на миналата година ГЕРБ популистки поискаха отмяна на сертификата и висока компенсация за цената на токаТогава за първи път се направи опит да се прокара предложението на Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. То обаче не влезе и в дневния ред заради приетия правилник за дейността на НС, според който проектите за решение първо се гледат в комисия и едва след това влизат в пленарната зала.

Заради това предложението за компенсации за небитовите потребители беше разгледано в началото на годината на съвместно заседание на комисиите по енергетика и по бюджет и финанси, като и в двете беше отхвърлено. Заради това проектът за решение влезе в пленарната зала чак днес.

Проекторешението придвижда въвеждането на  компенсации за небитовите крайни потребители на електоенергийния пазар. ГЕРБ предлагат компенсациите да са в размер до 75% от разликата между прогнозната пазарна цена и средномесечната на "пазар ден напред", както и компенсациите да бъдат със задна дата - от 1 декември 2021 г. Механизмът трябва да бъде изготвен от икономическия и финансовия министър. В този си вид предложението не срещна подкрепа нито от членовете на комисиите от управляващата коалиция, нито и от правителството.

В края на годината вицепремиерът по икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че първоначално исканите от бизнеса компенсации в размер на 3/4 от разликата в цените са твърде високи. Това беше и основната теза на депутатите, които разкритикуваха предложението на ГЕРБ.

Призиви за бунтове и прегърнаха ли се ГЕРБ и "Възраждане"?

В представянето на законопроекта Делян Добрев заяви, че от декември бизнесът не е получил и един лев компенсация, като добави, че на този фон цените за електроенергия за небитовите потребителите се запазват високи. Това е и основният мотив на ГЕРБ-СДС за въвеждането на компенсаторния механизъм.

Рамадан Аталай от ДПС поиска бърза отмяна на мораториума, промени в данъчната политика и бързо приемане на закона за енергийно бедните. Той също призова финансовият министър Асен Василев да дойде в зала. Вигенин му припомни, че и той е в карантина след заседанието на КСНС.

"Може би е по-добре ако той повече си стои вкъщи", иронично отбеляза той и призова народните представители да помогнат на бизнеса. 

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС поиска спешни действия от правителството и ги упрекна, че говорят или в бъдеще време, или за анализ и работни групи.

"100 дни толеранс не означава, че не трябва нищо да правите",каза той.

Делян Добрев отново се включи и призова народните представители да подкрепят предложението и заяви, че ГЕРБ-СДС е само вносител, а исканията са на бизнеса.

"Гласувайте по съвест, гласувайте за българския бизнес", призова депутатите Теменужка Петкова и заяви готовност в проекторешението да бъдат дописани имената и на хора от други партии.

Красимир Вълчев пък припомни, че правителството предлага помощ само от 30%, което по думите му няма да бъде реална компенсация за високата цена на тока.

"Ако не спасите бизнеса, няма да имате средства за нищо друго - за здравеопазване, за образование, за социални услуги, за нищо няма да имате средства", коментира той.

Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" заяви, че компенсации ще има.

"Нашето предложение е в унисон с предложението на Добрев и Станков, но с таван от 250 лв. Това се дискутира в Министерския съвет", каза той.

В хода на дебата депутати от ГЕРБ коментираха, че бизнесът изнемогва и скоро и те може да излязат на протест. Изказванията от този тип провокираха коалицията да попита дали ГЕРБ следва примера на "Възраждане".

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС предложи удължаване на пленарното заседание до гласуване на проекторешението, но народните представители отхвърлиха искането. Той упрекна колегите си, че с всяко забавяне бизнесът страда. Любомир Каримански пък го контрира, че забавяне на гласуването с един ден няма се отрази по никакъв начин на бизнеса, защото сметките са месечни, а не ежедневни. 

След като ГЕРБ не успя да удължи заседанието, всички записани за изказване депутати от парламентарната група се отказаха, за да бъде предложението отхвърлено с гласуване в последната минута на пленарното заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови