Парламентът гласува вота на недоверие

OFFNews 30 май 2014 в 07:25 3681 2

Депутатите ще гласуват искането за вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в областта на енергетиката.

В мотивите към него, внесен от депутатите от ГЕРБ, се посочва липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал в един от най-важните стратегически проекти за България – газопровода „Южен поток”.

Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Въпреки че ДПС се колебае в подкрепата си към кабинета, лидерът на партията Лютви Местан вчера заяви, че е възможно да бъдат подкрепени всякакви варианти - от ново правителство в рамките на този парламент, до предсрочни избори. Местан обаче поясни, че при първия вариант ДПС ще подкрепи кабинет, който ще се ръководи от Пламен Орешарски. 

"Ние сме на категоричната позиция, че в рамките на 42-рото Народно събрание, друг е въпросът колко ще бъде дълъг животът му, ние няма да подкрепим друг министър-председател освен Пламен Орешарски. Ако г-н Орешарски прецени, че в рамките на живота, който остава за този кабинет, има необходимост от ремонт ние ще подкрепим евентуален ремонт на кабинета", каза Местан. И уточни, че партията му не вижда вариант за друг кабинет с друг министър-председател освен Пламен Орешарски.

Дебатът по вота на недоверие, който се проведе в сряда, протече в отсъствието на премиера Орешарски. От страна на правителството в парламента дойдоха единствено вицепремиерите плюс енергийния и финансовия министри. 

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който посочи основните критики - липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор - ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения и провал на проекта "Южен поток".

В края Добрев обвини правителството, че заблуждава хората, че износът на ток е по-голям, отколкото през 2012 г. Изнася се същият обем, но на по-ниска цена и загубите са 180 млн. лв. на година, обяви бившият енергиен министър.

В отговор на тези обвинения наследникът му в министерското кресло Драгомир Стойнев прочете дълъг доклад - той престоя на трибуната близо час. На 30-ата минута, председателят на парламента Михаил Миков го помоли да приключва. Стойнев обаче се заинати и каза, че след като е работил толкова много, сега трябва да си отчете работата.

"Това правителство влетя от първия час в проблемите на енергетиката. Реагирахме адекватно и навреме”, обяви в началото на изложението си Стойнев.

Той обеща следващата седмица да представи на депутатите стратегия за енергийния сектор - 257-ата енергийна стратегия.

Документът съдържал 4 основни стълба – либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса, диверсификация на източниците на доставки, спиране на разпродажбата на българската енергетика.

Когато Стойнев най-накрая приключи с доклада, Делян Добрев излезе на трибуната и обяви, че депутатите от ГЕРБ са останали разочаровани, защото са очаквали министърът да говори 7 ч. като Фидел Кастро.

Добрев обвини Стойнев, че лъже за договорена 8% лихва по заема за "Южен поток" и по-късно бившият транспортен министър Ивайло Московски уточни, че тези 8% са норма на възвръщаемост.

"В просторното си изказване, г-н министър, всъщност казахте, че системата на енергетиката е сложна, оплетена в различни зависимости и ние взехме едни милиарди, за да задържим положението по някакъв начин, докато измислим няколко схеми на приближени енергийни корпоративни структури, чрез които да си купуваме избори", каза още Московски.

По-късно от ГЕРБ напомниха, че вчера беше предложено разсрочване на дълговете на мини "Бобов дол" на Христо Ковачки.

Московски напомни и за промените в Закона за енергетиката, внесени от социалистите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, за които стана ясно, че са писани в Русия и нарече двамата депутати "мажоретки".

Думата взе и тежката артилерия на "Атака" Магдалена Ташева. По думите й грабежите в енергетиката са започнали от управлението на Иван Костов и невинни управници в следващите години няма.

Тя напомни на ГЕРБ, че бяха свалени от власт след протестите миналата година февруари заради високата цена на тока и за твърдението, че ще докарат газ от Катар, където няма тръби. С кофи ли щяхте да го носите този катарски газ, попита Ташева. Националистката нападна ГЕРБ и с твърдението, че са били много добре в масажите на чужди инвеститори.

Хората на Бойко Борисов напомниха на "Атака", че е взела 2% на изборите и предрекоха, че на следващия вот ще са на минус.

Обвинението на ГЕРБ, че продаваме ток на Турция за 8 ст., а българите го купуват за 16 ст., Таско Ерменков отби с думите: "Ако бяхте останали на власт, токът сега щеше да е не 16 ст., а 25 ст."

Малко преди 14 ч. от ГЕРБ поискаха почивка, докато дойде премиерът Пламен Орешарски. Мая Манолова даде кратка почивка и обеща Орешарски да дойде в парламента направо от летището. Никой обаче не казва кога ще кацне Орешарски.

След почивката и отново в отсъствието на премиера страстите се разгорещиха - Владислав Николов от ГЕРБ нарече енергийния министър Драгомир Стойнев "момче", а Кирил Добрев от БСП излезе на трибуната, за да каже на Николов, че е "плешив и грозен".

Председателстващата заседанието Мая Манолова ги помоли да си спомнят, че се намират в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови