Кворумът за вота на недоверие е под въпрос

OFFNews 20 май 2014 в 14:11 2996 2

Пленарна зала

Снимка БГНЕС

Само който си няма друга работа ще уважи пленарното заседание в петък, каза днес пред „Нова телевизия“ червеният депутат и член на ръководството на БСП Антон Кутев.

След като миналия петък от ГЕРБ внесоха вота на недоверие в деловодството на парламента, стана ясно, че съдбата на правителството ще се обсъжда и решава в последната седмица преди изборите.

Председателят на НС Михаил Миков предпочете да насрочи заседанието за мотивите около вота за петък. Една от причините, вероятно, е свързана с тридневното посещение на премиера Орешарски в Израел, което ще приключи в сряда. От друга страна, в момента всички депутати са ангажирани с предизборната кампания в страната и не би било удобно да се връщат до София в средата на седмицата, след което да пътуват отново.

Заради предизборната кампания има сериозна вероятност в петък само вносителите на вота да уважат заседанието.

Това донякъде ще донесе възмездие за управляващото мнозинство, което почти всяка сутрин започва заседанието с фалстарт заради отсъствието на ГЕРБ.

Тази сутрин по „Нова телевизия“ Антон Кутев коментира, че ръководството на БСП не е излязло с общо решение дали в петък червените депутати ще отидат на работа или ще бойкотират заседанието.

„В момента много трудно се намират хора в София изобщо, сигурно има вероятност да няма кворум“, каза Кутев.
Той заяви, че не е запознат с позициите на ДПС по въпроса.

Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева призова управляващите да подходят сериозно към вота на недоверие и да се постараят за кворума.

„Винаги сме заявявали, че кворумът е отговорност на управляващите. Това, което е нужно от групата на ГЕРБ, мога да заявя категорично: групата ще бъде в максимално пълен състав. Ние искаме да има дебат, искаме да се чуят от най-високата трибуна в държавата различните тези, а хората са онези, който ще преценят на кого да повярват.”

Съществува и друга хипотеза, според която мнозинството няма да бойкотира заседанието, а ще го използва като шанс за предизборна изява, в която отново да изтъкне недостатъците на ГЕРБ и своите заслуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!